Του Υπτχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου

Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ προετοιμασίας (preparation) και προπαρασκευής (preparedness); Η προετοιμασία είναι η πράξη του να έχεις έτοιμα τα πράγματα  (act of getting things ready), ενώ η προπαρασκευή είναι η κατάσταση που ήδη έχουν ετοιμασθεί τα πράγματα πριν την κύρια ετοιμασία (state of already being prepared all the arrangements).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι προετοιμασμένες για το έργο και την αποστολή τους και αυτός είναι ο λόγος άλλωστε των συνεχών ασκήσεων Εθνικών, Συμμαχικών, Διμερών, Πολυεθνικών. Όμως απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα αποσκοπεί σε συστηματική και μελετημένη προπαρασκευή, για αποτελεσματική άμυνα, εφόσον αυτό χρειασθεί.

Για αυτό απαιτείται να κατανοηθεί επαρκώς η φύση του αγώνα και το μέγεθος εξ αυτού κινδύνου, η ποσοτικοποίηση των απαιτουμένων δυνάμεων και μέσων. Η προπαρασκευή έχει πολλά στάδια:

Α) Ιδεολογική: είναι η γνώση του αντιπάλου από θεωρητικής και πρακτικής πλευράς. Για αυτό είναι αναγκαία η μελέτη των ιδεολογικών όπλων όπου θα αποκρούσουμε τις απόψεις του (αρνητική πλευρά), και η μελέτη της ιδεολογίας όπου οι δικές μας απόψεις θα θεωρηθούν ορθότερες αυτών του αντιπάλου και έτσι αυτές θα καταστούν κίνητρο δράσεως των δικών μας δυνάμεων (θετική πλευρά).

Β) Ψυχολογική: είναι η γνώση της ψυχοσύνθεσης του αντιπάλου, τα συναισθήματα τα οποία καλλιεργεί στις δυνάμεις του, το ηθικό αυτού, το επίπεδο φρονήματός του (national style of warfare). Από την άλλη πλευρά είναι αναγκαία η γνώση της δικής μας ψυχολογικής καταστάσεως και τέλος η μελέτη της ψυχολογικής επενέργειας σε αμφότερες τις πλευρές δια της προπαγάνδας (το βλέπουμε στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης σε πλήρη ανάπτυξη και από τις δύο αντίπαλες πλευρές).

Γ) Οργανωτική: περιλαμβάνει τη μελέτη της οργάνωσης του αντιπάλου, την ύπαρξη δικού μας μηχανισμού οργάνωσης και δράσης, τη διαμόρφωση καταλλήλων στελεχών διαφόρων βαθμίδων, την κινητοποίηση του πληθυσμού εφόσον απαιτηθεί αναλόγως των εξελίξεων με ενημέρωση των κινδύνων που απειλούν τη χώρα, τη λήψη μέτρων για την προστασία από δυνητικά μαζικά χτυπήματα του αντιπάλου, την πλήρη αξιοποίηση HUMINT.

Δ) Τεχνική: περιλαμβάνει όλα τα υλικά και μέσα που θα απαιτηθούν κατά την κρίση. Απαιτείται προετοιμασία από την περίοδο της ειρήνης, με εκπαίδευση στα διατιθέμενα μέσα άμυνας, σύγχρονο εξοπλισμό, αξιοποίηση της Εφεδρείας και Εθνοφυλακής.

Ανάλογη επιτελική προπαρασκευή, υπήρξε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα πλησιάζει πολύ, αυτή του Ψυχρού Πολέμου, με τις επιθετικές και παραβατικές ενέργειες του Τουρκικού ηγεμονισμού. Ωστόσο η σημερινή κατάσταση με την προκλητικότητα της Άγκυρας έχει επιπρόσθετα τα στοιχεία του υβριδικού πολέμου αλλά και του ψυχολογικού πολέμου προκειμένου να καταπονηθεί η Ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα επίσης έχει φλερτάρει αρκετές φορές φτάνοντας  στα όρια ενός θερμού επεισοδίου (έστω μεμονωμένου κατά αυτήν). Και αυτές όμως οι ενέργειες, εντάσσονται σε ασσύμετρες μορφές επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία.

Το εγχείρημα του East Med πρέπει να το δούμε πρωτίστως από γεωστρατηγική άποψη που είχε μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο σε αυτές τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο project. Δευτερευόντως πρέπει να το κρίνουμε από την οικονομική του βιωσιμότητα. Υπό αυτή την έννοια υπήρξε μία εξαιρετική κίνηση από την Ελληνική – Ισραηλινή και Κυπριακή Διπλωματία. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης είναι και η πολυμερής διάσκεψη του Καϊρου (Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος) που έστειλε αρκούντως ικανοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα τόσο για τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά πρωτίστως για την εκδήλως παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η χώρα μας πρέπει πέραν των Ενόπλων Δυνάμεών της και της Διπλωματίας της, να παραμείνει προσηλωμένη και στην προπαρασκευή του ψυχολογικού – ιδεολογικού παράγοντα, στην οργανωτική δομή ισχυρού μηχανισμού και στον άρτιο εφοδιασμό (Logistics).

Οι συμμαχικές σχέσεις μας με τα άλλα κράτη της περιοχής που αντιλαμβάνονται επίσης ως κίνδυνο αυτόν τον Τουρκικό ρεβιζιονισμό αφορά τον εξωτερικό εχθρό, όμως τα ανωτέρω ζητήματα της προπαρασκευής είναι εσωτερικά και αποκλειστικά δικά μας. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον αντίπαλο, τόσο αποτελεσματικότερος γίνεσαι έναντι αυτού. Πρέπει να μελετήσουμε επίσης ενδελεχώς και την Τουρκική Οικονομία. Μήπως εισέρχεται η Τουρκία σε οικονομική κρίση και ο Στρατηγός Χρόνος είναι εις βάρος της και για αυτό βιάζεται;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016