Η ολοκλήρωση της στροφής της κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι δεδομένη και αυτό έχει αρχίσει να επιτρέπει να γίνεται κάποια συζήτηση για το πως η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.

Διαβάζουμε στο ΑΠΕ και σε άρθρο της Εύης Παπαδοσηφάκη, για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία.

Έχουμε γράψει εδώ και καιρό, από την εποχή που η ΝΔ ακόμη παρίστανε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών , ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει μεγάλες ευκαιρίες να εκμεταλλευθεί στη γειτονική χώρα. Οι ΕΔ της πρέπει να προσαρμοστούν σε νατοϊκές προδιαγραφές και αυτό σίγουρα προβλέπει και εξοπλισμούς. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότερες αγορές που θα γίνουν θα αφορούν σε μεταχειρισμένο υλικό από χώρες της Δύσης, το οποίο οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μπορούν να συντηρήσουν και να υποστηρίξουν. Μας ενδιαφέρει; Τις ελληνικές εταιρείες απ΄ όσο ξέρουμε ναι. Την κυβέρνηση που οφείλει να στηρίξει τις εταιρείες; Υποθέτουμε ναι. Μέχρι τώρα την εμπόδιζαν τα όσα είχε πει στους ψηφοφόρους της για την υπόθεση των Πρεσπών. Τώρα που πλέον έχει κατασταλάξει στη θέση ότι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την αλλάξει, μήπως να γίνει μια οργανωμένη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία;

Οι Τούρκοι είναι ήδη εκεί. Όχι τώρα. Όπως θα διαπιστώσετε στο επόμενο τεύχος του Militaire Magazine που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν εκεί από το 1990!

Ποια είναι η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία

Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, για το 2018 που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Σκοπίων (Euro Business Center Skopje).
Συγκεκριμένα, ως προς τον κύκλο εργασιών, καταγράφονται οι εταιρείες: “OKTA” (του ομίλου ΕΛΠΕ, 2η), “EDS” (πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας – της ΔΕΗ, 28η), “Veropoulos Dooel” (29η), “Dojran Steel” (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 30η), “USJE” (του ομίλου ΤΙΤΑΝ, 33η), “Pivara Skopje” (Coca Cola HBC – Heineken, 36η), “Mermeren Kombinat” (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, 67η) και η “Zito Luks” (Elbisco, 152η).
Όσον αφορά στην κερδοφορία, περιλαμβάνονται οι εταιρείες: “Mermeren Kombinat” (8η), “USJE” (11η), “Pivara Skopje” (12η) και “Veropoulos” (19η), “ΑΚΤΟR” (73η) και “Sarantis” (διανομή καλλυντικών, 176η).
Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για το μήνα Νοέμβριο του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, στην 1η θέση της κατάταξης ως προς τον κύκλο εργασιών και 2η ως προς την κερδοφορία βρίσκεται η βρετανικών συμφερόντων “Johnson Matthey”, εταιρεία κατασκευής καταλυτών. Την 3η, 4η και 5η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών καταλαμβάνουν αντίστοιχα οι “EVN”, εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η “Makpetrol”, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης καυσίμων και η “AD ESM”, παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς την κερδοφορία, στην 1η θέση βρίσκεται η “TE-TO AD”, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθούν στην 3η, 4η και 5η θέση αντίστοιχα οι SASA, βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, “JP ZA Drzavni Patista”, που δραστηριοποιείται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και “AD ESM”.
Στον τραπεζικό τομέα, η τράπεζα “Stopanska Bank”, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, το 2018 κατέλαβε την 1η θέση τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών, όσο και ως προς την κερδοφορία σε σύνολο δεκαπέντε (15) τραπεζών στα Σκόπια. Έπονται, ως προς τον κύκλο εργασιών, οι “Komercijalna Bank”, “NLB Bank”, “HALK Bank” και “Ohridska Bank”. Ανάλογη είναι η κατάταξη των τραπεζών και ως προς την κερδοφορία, με τη διαφορά ότι στη 2η θέση είναι η τράπεζα “NLB” και στην 3η θέση η “Komercijalna”.
Στην κατηγορία των πενήντα πρώτων ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών, ως προς την κερδοφορία, εμφανίζεται μόνον η εταιρεία “Mermeren Kombinat” στην 34η θέση, ενώ σε βάθος πενταετίας εμφανίζεται μόνο η “AKTOR” στην 38η θέση.
Τέλος, στην κατηγορία μεγέθους βάσει απασχολούμενων, η εταιρεία “Veropoulos” βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ των πρώτων 50 μεγάλων εταιρειών, με 1.043 απασχολούμενους.
Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό “Capital” του εγχώριου ομίλου “Capital Media Group”, μεταξύ των 100 πρώτων μεγαλύτερων εξαγωγέων το 2018 βρίσκονται, ως προς τον κύκλο εργασιών, οχτώ εταιρείες ελληνικών συμφερόντων: “Dojran Steel” (13η), “Okta” (15η), “Mermeren Kombinat” (19η), USJE (22η), “SEKE”, που δραστηριοποιείται στον τομέα της καπνοβιομηχανίας (43η), Rontis, φαρμακευτική εταιρεία (52η), “G.S. Textil” (53η) και”Arini Fechn” (73η), που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Τομεακά, η “Dojran Steel” κατατάσσεται ως η 3η μεγαλύτερη εταιρεία του χαλυβουργικού τομέα, οι εταιρείες “Mermeren Kombinat” και “USJE” καταγράφονται ως οι δύο μεγαλύτερες στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ οι εταιρείες “G.S. Textil” και “Arini Fechn” καταλαμβάνουν την 1η και 5η θέση αντίστοιχα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Διμερές εμπόριο

Ως προς το διμερές εμπόριο Ελλάδος-Βορείου Μακεδονίας, ο όγκος εμπορίου την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 έφθασε τα 31.136.219 χιλ. δηνάρια (506.215 χιλ. ευρώ), με μερίδιο σχεδόν 6% επί του συνολικού όγκου εξωτερικού εμπορίου, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018. Το σύνολο των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Βόρεια Μακεδονία, την υπό εξέταση περίοδο, ήταν 24.084.015 χιλ. δηνάρια (391.562 χιλ. ευρώ), εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 5,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι εξαγωγές προϊόντων της Βορείου Μακεδονίας στην Ελλάδα έφθασαν τα 7.052.203 χιλ. δηνάρια (114.653 χιλ. ευρώ) παρουσιάζοντας μείωση 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, με πλεόνασμα 1.7031.812 χιλ. δηνάρια, ήτοι 276.909 χιλ. ευρώ.
Η Ελλάδα εξάγει στη Βόρεια Μακεδονία πετρελαϊκά προϊόντα, ελαφρά λάδια και παρασκευάσματα, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, υφάσματα, τρόφιμα (ελιές, πορτοκάλια κλπ) κ.α. Σημειώνεται δε ότι, κατά την υπό εξέταση περίοδο, τα ελληνικά προϊόντα κατέλαβαν το 8,1% της τοπικής αγοράς επί του συνόλου των εισαγωγών στη Βόρεια Μακεδονία. Η χώρα μας διατήρησε, κατά την υπό εξέταση περίοδο, σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων και χωρών προμηθευτών της Βορείου Μακεδονίας (στην 3η θέση, βάσει του όγκου εμπορίου), βελτιώνοντας εν γένει τα ποσοστά του διμερούς εμπορίου με τη γείτονα χώρα.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016