Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι σε μια φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης και μάλλον η απεμπλοκή δεν είναι ορατή στον προβλεπτό χρονικό ορίζοντα. Οι διαφορές απόψεων Αθηνών και Άγκυρας,  σε κρίσιμα διμερή ζητήματα, είναι μάλλον αγεφύρωτες με τα σημερινά νομικά και διεθνοπολιτικά  δεδομένα. Η Τουρκία απειλεί και απαιτεί και στηρίζει την αναθεωρητική πολιτική της, κυρίως  στην στρατιωτική ισχύ και λιγότερο στη διπλωματία. Η Ελλάδα αμύνεται και προτάσσει τη διπλωματία, το διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο, προκείμενου να εκτονωθεί η ένταση τις διμερείς σχέσεις  και ως έσχατο μέσο,  την στρατιωτική απάντηση στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά,  προκειμένου να διαφυλάξει αλώβητη  την εδαφική της ακεραιότητα  και γενικότερα τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Τουρκία επιχείρησε εισβολή στον Έβρο (υβριδική μορφή πολέμου), στρατιωτικοποιώντας το προσφυγικό. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία. Και όπως δηλώνουν τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Τουρκία θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου και θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες (γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου),  εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο τόξο από Ρόδο, Κάσο και νότια της  Κρήτης. Τα τουρκικά σχέδια εφόσον υλοποιηθούν, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσβάλλουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και παραβιάζουν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές»,  που έχει θέσει η Κυβέρνηση, οριοθετώντας το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, έκανε μια εμπεριστατωμένη διπλωματική και  στρατιωτική ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες. Το σημαντικότερο από όσα είπε ο Στρατηγός, είναι ότι ενδεχόμενη στρατιωτική κρίση με την Τουρκία, δεν θα είναι σημειακή. Αν οι Τούρκοι ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» σε κάποια περιοχή του Αιγαίου ή του Έβρου, τότε η φωτιά του πολέμου θα απλωθεί σε ολόκληρη της ελληνοτουρκική μεθόριο. Δηλαδή, αν οι Τούρκοι προκαλέσουν «θερμό» επεισόδιο στο Καστελόριζο ή προσβάλουν κυριαρχικά ή άλλα  δικαιώματα στα νότια της Κρήτης (γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) ή προκαλέσουν «ατύχημα» σε εικονική αερομαχία, μπορεί η ελληνική αντίδραση, μπορεί να είναι,  αεροπορική ή ναυτική προσβολή τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή άλλων ζωτικής σημασίας στόχων,  εντός της τουρκικής επικράτειας. Είπε βέβαια ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το αυτονόητο (απάντησε σε ερώτηση του υπογράφοντος), ότι «αν τολμήσει ξένη δύναμη να πατήσει πόδι σε Ελληνικό έδαφος (σ.σ. εννοεί απόβαση, κατάληψη εθνικού εδάφους με στρατιωτική ενέργεια), πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε, ποιος και γιατί;» Δήλωση, παρόμοια με του Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη ( ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είχε πει, πάλι σε συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, ότι, αν οι τούρκοι καταλάβουν ελληνική βραχονησίδα, θα τους εξαϋλώσουμε). Οι δηλώσεις των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, είναι σαφώς εντός του πλαισίου της Εθνικής Στρατηγικής που εφαρμόζουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ) , δηλώσεις όμως, που εκφράζονται  με λιτό και ρεαλιστικό στρατιωτικό τρόπο και ίσως να … «ενοχλούν» την αισθητική, της καλοβολεμένης προοδευτικής διανόησης, τους εθνομηδενιστές, τους πανεπιστημιακούς νέο-ιστορικούς και κάποιους «κοσμοπολίτες» δημοσιογράφους. Όμως, αυτή ακριβώς είναι, κατά το Σύνταγμα της Χώρας,  η Εθνική Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Να διαφυλάσσουν, με την ισχύ των όπλων,  την εδαφική ακεραιότητα της χώρας,  από κάθε εισβολή – απειλή. Ως γνωστόν,  τα σύνορα της χώρας, όταν μάλιστα τα επιβουλεύεται κακόβουλος γείτονας που,  με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, εφαρμόζει μια  επεκτατική πολιτική,  δεν τα φυλάς ρίχνοντας … σερπαντίνες και κομφετί!

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016