Υποστηριξε το militaire
Άποψη
11/05/2022 | 06:17 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Η Ελληνική συμμετοχή στην ρωσο-ουκρανική κρίση 

Η Ελληνική συμμετοχή στην ρωσο-ουκρανική κρίση 

Η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Δύσης, να ενισχυθεί με το απαραίτητο στρατιωτικό υλικό η Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επελαύνοντα ρωσικά στρατεύματα. 

Γράφει ο

Χρήστος Καπούτσης

Επίσης η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στις συμμαχικές υποχρεώσεις της  και μετέχει στην  Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ΝRF (ΝΑΤΟ Response Force), που έχει ενεργοποιηθεί επιχειρησιακά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον αμερικανό ομόλογο του  Λόυντ Τζέιμς Ώστιν (στρατηγό ε.ά), μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πιθανή διαθεσιμότητα ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόυντ Τζέιμς Ώστιν (Lloyd James Austin). 

Οι δύο Υπουργοί υπεγράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος. 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε επίσης τον αμερικανό Ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.»

Για το θέμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (ΝRF), κατά την  Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2022 στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε από τους Αρχηγούς κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, η ενεργοποίηση των Συμμαχικών αμυντικών σχεδίων (ΝΑΤΟ’s Defence Plans), λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απόρροια αυτής της απόφασης των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας, ήταν η ανάπτυξη στοιχείων της ΝRF στο ανατολικό πλευρό της Συμμαχίας (Eastern Flank), σε ρόλο άμυνας και αποτροπής.

Για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΝRF, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή,  , μεταξύ άλλων επισήμανε και τα εξής: «ενίσχυση της Συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης, εντάσσεται στις υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως και των λοιπών κρατών μελών, και ως εκ τούτου, αποκτά λογικό έρεισμα, αλλά εάν θέλετε και διπλωματική σκοπιμότητα και ουσιαστική βαρύτητα. Απόρροια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ενδεχομένως να προκύψουν υποχρεώσεις για τη χώρα μας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο αυτού του νέου σχεδιασμού.» Και ο Ν. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι: «Είναι στο όριο του ψευτοδιλήμματος, αν μου επιτρέπετε, εάν η απειλή είναι μεγαλύτερη από την Ρωσία, είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία, σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι, ΝΑΙ, η Ελλάδα τελεί σε διαρκή ετοιμότητα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουμε στο πλαίσιο του νατοϊκού σχεδιασμού, όπως άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις

Η Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία για τις Βάσεις  (MDCA) που θα επικυρωθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, περιλαμβάνει σημαντικές διευκολύνσεις προς τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η Αλεξανδρούπολη, μετατρέπεται σε μεγάλη αμερικανική ναυτική βάση,  σε νέα Σούδα ή «Σούδα του Βορά» όπως είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένη στρατιωτική αξία. Από την Αλεξανδρούπολη διακινήθηκε στρατιωτικό προσωπικό και νατοϊκός – αμερικανικός οπλισμός προς τη Ρουμανία και την Πολωνία,  αποδεικνύοντας έτσι,  ότι είναι  κομβικός ο ρόλος της στην  πολιτικο- στρατιωτική κρίση στην Ουκρανία. 

Οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όλο και πιο συχνά, αναφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, ως πιθανό στρατιωτικό στόχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (αιχμηρές δηλώσεις των ρώσων Υπουργών  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού). Ίσως διότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στη «σωστή» απόσταση για νατοϊκό στρατηγικό πλήγμα (συμβατικό ή πυρηνικό) εναντίον της Ρωσίας.

Με την ίδια ελληνοαμερικανική  αμυντική συμφωνία, εκτός από τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, επίσης η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, ο Άραξος, η Ανδραβίδα και η Καλαμάτα,  «διατίθενται» προς επιχειρησιακή χρήση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το θέμα της αποστολής στην Ουκρανία,  στρατιωτικού υλικού, η Ελλάδα μέχρι τώρα ,  έχει αποστείλει με C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Καναδά φορτία με πυραύλους Stinger, ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 (τσεχοσλοβακικής κατασκευής)  διάφορα πυρομαχικά, καθώς επίσης και  κατασχεμένα  τυφέκια καλάσνικοφ.  Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ,  είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που αφορά την άμεση αποστολή στρατιωτικού  υλικού ρωσικής κατασκευής, που διαθέτουν τα κράτη μέλη της Συμμαχίας,  στην Ουκρανία , υπό την προϋπόθεση ασφαλώς, ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα ή ελλείψεις στα εθνικά συστήματα ασφάλειας και άμυνας. 

Από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση επικεντρώνεται στην πιθανή διαθεσιμότητα, ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων,  που είναι  εντεταγμένα  στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας και στην αντιαρματική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου, όπως: το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-300,  τα μέσου βεληνεκούς αντιαεροπορικά TOR-M1 και OSA-K,  τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης BMP-1.  Η αντιαεροπορική άμυνα του Ελληνικού Στρατό (ΕΣ) αποτελείται από μια πληθώρα συστημάτων (πυροβόλων και συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων), τα οποία καλύπτουν το φάσμα από το πολύ μικρό μέχρι το μέσο βεληνεκές. Τα περισσότερα αποκτήθηκαν, καινούργια ή μεταχειρισμένα, ή αναβαθμίστηκαν, αμέσως μετά την Κρίση των Ιμίων του 1996. Μεταξύ αυτών είναι και τα  TOR-M1 και OSA-K . Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, τα όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία, δεν θα αποδυναμώνουν την αμυντική θωράκιση της χώρας, δεδομένη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ενεργό απειλή, την Τουρκική επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική,  που στηρίζεται στην στρατιωτική ισχύ της γείτονος και συμμάχου χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης