Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
08/10/2018 | 06:31 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η ελληνική ΑΟΖ , το “αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα” και το παράδειγμα της Αιγύπτου

Η ελληνική ΑΟΖ , το

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μιλά για ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι αυτό αποτελεί αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα, το οποίο όμως σίγουρα θα αμφισβητηθεί από την Τουρκία, που ήδη απειλεί με διάφορες μορφές προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς είναι προφανές ότι η όποια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας θα απαιτήσει και την ανάλογη προστασία των δικαιωμάτων μας. Κι αυτό επίσης το είπε ο ΥΕΘΑ μιλώντας στο πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ, το Σάββατο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα μετά από το αποτύπωμα που έχει αφήσει η οικονομική στις κρίση στις ΕΔ πρέπει τώρα ή τους αμέσως επόμενους μήνες να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν είναι μόνο η κρίση βεβαίως που έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στις ΕΔ. Ήταν τα εγκλήματα που έγιναν με τις επιλογές εξοπλισμών και την εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα που επέδειξαν κυβερνήσεις να τα διορθώσουσουν.Μετά ήρθε η κρίση…

Η Ελλάδα φαίνεται ότι ποντάρει πολλά σ΄ ένα άλλο “αποτύπωμα”. Κι αυτό είναι το αμερικανικό στρατιωτικό “αποτύπωμα” που η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο. Από σήμερα ο ΥΕΘΑ βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Μάτις. Το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή μας θα συζητηθεί σίγουρα καθώς οι ΗΠΑ εκτός απ΄ όσες διευκολύνσεις έχουν ήδη πάρει ζητούν κι άλλες. Πολύ σοβαρές κατά τη γνώμη μας…

Δεν είναι κακό αυτό, αρκεί όμως να μην μείνουμε σ΄ αυτό. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον -Άγκυρας, παρέχει στην Αθήνα σίγουρα χρόνο! Χρόνο να “συμμαζευτεί” στρατιωτικά , κάνοντας απαραίτητες κινήσεις για ένα αποτελεσματικό restart του υπάρχοντος οπλοστασίου της και μια επιλεκτική -λόγω των περιορισμένων οικονομιικών δυνατοτήτων- ενίσχυσή τους , όπου οι στρατιωτικοί κρίνουν απαραίτητο. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε για πολύ στην αμερικανική εύνοια και παρουσία, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα είναι μόνιμη. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Αρχηγός, ο στρατηγός Ντάντφορντ, έχει πει σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν έχουν “μεγάλη και μόνιμη παρουσία”. Η Ουάσινγκτον προς το παρόν δεν έχει πάρει απόφαση να εγκαταλείψει την Τουρκία και θα είναι έκπληξη αν αποφασίσει να το κάνει.

Συνεπώς θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από την κρίση. Κρίση οικονομική έχει και η Αίγυπτος. Η οποία όμως μέσα στις πολλές και μεγάλες δυσκολίες της τα τελευταία χρόνια , όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τις ΕΔ της , όπως έκανε η Ελλάδα, ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά τις ενίσχυσε σημαντικά. Με οπλικά συστήματα που σαφώς έχουν να κάνουν με την προστασία των συμφερόντων της στην δική της ΑΟΖ. Ας τη μιμηθούμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης