Η Ελλάδα στο πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής του επόμενου ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ

Πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για το πρόγραμμα κατασκευής του ελικοπτέρου επόμενης γενιάς της συμμαχίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες στόλους από το 2035. Η ευχάριστη για εμάς είδηση ,είναι ότι ανάμεσα σ΄ αυτές τις 5 χώρες είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας defensenews.com “η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ελλάδα υπέγραψαν η κάθε μία επιστολές πρόθεσης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με την ονομασία «Next-Generation Rotorcraft Capability». Τα επόμενα χρόνια, αυτοί οι εταίροι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός «εντελώς νέου ελικοπτέρου» που θα αντικαταστήσει μια “ποικιλία στόλων πολλαπλών ρόλων” που αναμένεται να αποσυρθούν μεταξύ 2035 και 2040.Οι επιστολές προθέσεων είναι μη δεσμευτικά έγγραφα και η αρχική προσπάθεια συνεργασίας είναι κατ ‘αρχήν ανοικτή και σε άλλους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, με την επιφύλαξη της έγκρισης από τους ήδη συμμετέχοντες”, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Defense News.
Λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν το κόστος, το μερίδιο εργασίας μεταξύ των πέντε χωρών και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Το ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι υπουργοί Άμυνας από τις συμμετέχουσες χώρες θα υπογράψουν ένα νομικά δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας για την αρχική φάση του προγράμματος το 2022”.

 

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016