Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
16/04/2021 | 19:39 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Η Elbit ενημερώνει αλλά δεν απαντά σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα για την Καλαμάτα

Η Elbit ενημερώνει αλλά δεν απαντά σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα για την Καλαμάτα

Μετά από την εξασφάλιση της συμφωνίας -και με υπογραφές- η ισραηλινή Elbit με “άτυπη ενημέρωση” δίνει κάποιες πληροφορίες για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα για το Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα. Δεν δίνει όμως κρίσιμες απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα…

Ποια είναι αυτά:

  • “Βάσει της σύμβασης, η Elbit Systems θα προμηθεύσει το κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6. Επιπλέον, η Εταιρεία θα παρέχει την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων”, γράφουν.

Το ερώτημα: πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά στον Έλληνα φορολογούμενο; 1,2 δις που ξέραμε; 1,8 που διαβάζουμε αυτές τις ημέρες; Κι ένα ερώτημα προς το ΓΕΑ και την ηγεσία του: μ΄ αυτά τα λεφτά η ΠΑ δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την Καλαμάτα; Απάντηση στο ερώτημα αναμένει ακόμη και ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας από την εποχή που ήταν ΑΝΥΕΘΑ! 

  • “Η στρατηγική απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Ισραήλ και να επιλέξει την πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ έχει και γεωπολιτική σημασία”, είναι το δεύτερο σημείο που επικεντρώνει η Elbit. Εδώ και πολλα΄χρόνια τη γεωπολιτική σημασία των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ ουδείς την αμφισβητεί. Μέχρι τώρα πάντως το Ισραήλ δεν πρέπει να έχει παράπονο, γιατί έχει πάρει αυτό που επιθυμούσε και αναφερόμαστε στον “χώρο” που χρειαζόταν και χρειάζεται για να εκπαιδεύει τους αεροπόρους του -κι όχι μόνο- σε πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Πολύ συγκεκριμένες γιατί είχαν να κάνουν και με τα κατά καιρούς σχέδια για χτύπημα στο Ιράν. Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα είναι προς συζήτηση. Το να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι 1,8 δις για να επιβεβαιωθεί η καλή γεωπολιτική σχέση είναι λίγο ακριβό…

Θα επισημάνουμε ξανά ότι  η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε απολύτως καμία σημασία στα ερωτήματα που προέκυψαν και η αντιπολίτευση δεν άσκησε τον παραμικρό έλεγχο…

Ακολουθεί η άποψη της Elbit μέσω της “άτυπης ενημέρωσης”:

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα από την Elbit Systems, σήμερα, 16 Απριλίου, υπογράφτηκε η διακρατική σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της Ισραηλινής Κυβέρνησης.

 

Βάσει της σύμβασης, η Elbit Systems θα προμηθεύσει το κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6. Επιπλέον, η Εταιρεία θα παρέχει την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

Η στρατηγική απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Ισραήλ και να επιλέξει την πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ έχει και γεωπολιτική σημασία.

1.  Η πρόταση του Ισραήλ ήταν πολύ ελκυστική από οικονομική άποψη. Περιλάμβανε εξ’ αρχής χαμηλότερη τιμή (χαμηλότερη τιμή βάσης και χαμηλότερη τιμαριθμική προσαρμογή), αλλά και ποιοτικό περιεχόμενο. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, περισσότερες ώρες πτήσης, περισσότερους προσομοιωτές εκπαίδευσης, περισσότερες ώρες σε προσομοιωτή εδάφους, περισσότερες συνεδρίες εκπαίδευσης με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ενσωματωμένο μηχανισμό αύξησης / μείωσης που επιτρέπει μέγιστη ευελιξία λειτουργίας, και άλλα στοιχεία.

2.  Ενισχύει τους αμυντικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ουσιαστικά ευθυγραμμίζοντας την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκείνη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

3.  Εκμεταλλεύεται τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για δύο δεκαετίες από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης που βασίζεται στα αεροσκάφη M-346 και T-6.

4.  Ταυτόχρονα, εγγυάται την αξιοποίηση αποδεδειγμένων τεχνολογιών και την αποτελεσματική εκτέλεση από την Elbit, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των τεχνολογιών εκπαίδευσης και προσομοίωσης με πολυετή εμπειρία στη λειτουργία στόλων αεροσκαφών.

Μερικά από τα βασικά οφέλη που θα προκύψουν για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, περιλαμβάνουν επίσης τα εξής σημεία:

1.  Η σύμβαση αυτή ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

2.  Το συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επωφεληθεί από τη λειτουργικά αποδεδειγμένη μεθοδολογία εκπαίδευσης και το πρόγραμμα σπουδών που πιστοποιήθηκε με σημαντικές επενδύσεις από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

3.  Και οι δύο Πολεμικές Αεροπορίες λειτουργούν αεροσκάφη F-16, F-35 και C-130. Η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Πολεμικών Δυνάμεων.

4.  Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά διασφαλίζει την έναρξη, λειτουργία και συντήρηση του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και τεχνολογίας, την Elbit Systems:

  • Η Elbit Systems, η εταιρεία που θα υλοποιήσει την πρόταση του Ισραήλ, λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του στόλου T-6 με 20 αεροσκάφη και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη.
  • Η Elbit Systems βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346, καθώς η ίδια η εταιρεία αναπτύσσει και προμηθεύει τη συγκεκριμένη τεχνολογία αεροηλεκτρονικών αεροσκαφών.
  • Η Elbit επελέγη το 2016, πέραν του ανταγωνισμού, από τις Πολεμικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 14 T-6.
  • Αυτή η σύμβαση έρχεται σε συνέχεια πολλών μεγάλων προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει η Elbit Systems τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της για την παροχή ενσωματωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων για τα αεροσκάφη T-7 Red Hawk των Η.Π.Α., σύμβαση για την παροχή δυνατοτήτων προσομοίωσης στο Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, παράδοση Κέντρου Εκπαίδευσης Ταξιαρχίας και Ομάδας του Brigade και του Battlegroup Mission Training Center στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, συμβόλαιο για την προμήθεια προσομοιωτών πτήσης με ελικόπτερο για το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, και άλλα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης