Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος
27.09.1831: Δολοφονία Ι.Καποδίστρια, σαν σήμερα ( με το παλαιό ημερολόγιο ή 9 Οκτ. με το νέο ημερολόγιο  ).
Ένα γεγονός , βαθιάς και βαριάς παθογένειας που η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά και σε ιστορικό χρόνο πληρώνει ακόμα !!!
Αν είχε επιζήσει και εφαρμόσει την πολιτική του, ίσως ήμασταν μιά άλλη χώρα !!!
Πιθανολογείται να ήταν ο .Ι. ( δηλ.: Ι-ωάννης ) στη σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας ( η Α.Α : Α-όρατος Α-ρχή και αρχηγός της ) , όπως ισχυρίστηκαν αρκετοί στ’ απομνημονεύματά τους.
Ο Παναγιώτης Καλεβράς, το συγγραφικό έργο του οποίου είναι αγνοημένο από την εθνική ιστοριογραφία, ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και Ιερολοχίτης. Γράφει λοιπόν πως, ο Ζωσιμάς τον μύησε στην Εταιρεία του Φοίνικος, δημιούργημα του Καποδίστρια, εταιρεία που ενώ φανερά εργαζόταν για «το φωτισμό» στην πραγματικότητα δούλευε για την «τελείαν και ειλικρινή απελευθέρωσιν των Ελλήνων». Αργότερα η εταιρεία του Φοίνικος μετονομάστηκε από το Σκουφά και τον Ξάνθη, εν γνώσει του Καποδίστρια, σε εταιρεία των Φιλικών [Καλεβράς 1856, 11, 14] )
Τις παραπάνω απόψεις πως ίσως ήταν ο “Αόρατος” Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, έχω υποστηρίξει κι εγώ τα τελευταία χρόνια σε σχετικές ομιλίες μου για τον Ι.Καποδίστρια, παρότι ο ίδιος ο Καποδίστριας και ο αδελφός του Βιάρος δεν το δέχθηκαν ποτέ αυτό. Μάλιστα οι απόγονοί του δεν το αποδέχονται ακόμα ! Εν τούτοις ο Καποδίστριας έλεγε: ” Μυστικό που το ξέρουν δύο, δεν είναι μυστικό” επομένως δεν θα συνομολογούσε σε δεύτερο πρόσωπο την τυχόν σχέση του.
Σημαντικό πάντως είναι το εξής: Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε 27 Σεπτ. 1831, όμως τον Φεβρουάριο του 1830, ( δηλ.1,5 χρόνο πρίν ), το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που υπέγραψαν οι προστάτιδες δυνάμεις ( Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία ) το οποίο αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας , καταργούσε εν ζωή τον Καποδίστρια και όριζε ως πολίτευμα την ξενοκρατούμενη Ελέω θεού Μοναρχία.
Επομένως αντιλαμβάνεστε πλήρως ποίοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του .
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016