Η δήλωση του ΥΕΘΑ ότι οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον», προκάλεσε την αντίδραση της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα και της Κίνησης Απόστρατων Αστυνομικών. Με ανακοινώσεις τους διαμαρτύρονται για τα όσα δήλωσε κατά την έναρξη του Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Η ανακοίνωση της ΚΕΘΑ:

O υπουργός άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας  την έναρξη Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων διαβεβαίωσε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, ότι «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Συμμάχων της” όπως στεκόταν πάντα και ότι “Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ”.
Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Αφού υπενθύμισε τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους στο πλάι των ΗΠΑ, συνέχισε λέγοντας: «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!
Με την αποστροφή αυτή του λόγου του ο υπουργός ξεπέρασε σε υποτακτικότητα ακόμα και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που καλωσόρισε τον στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ με το μνημειώδες “στρατηγέ ιδού ο στρατός σας” (24 Φεβρουαρίου 1948).
Παιδιά του ελληνικού λαού οδηγήθηκαν πράγματι να δώσουν τη ζωή τους σε αποστολές εκτός συνόρων και στην Ουκρανία, και μεταπολεμικά στην μακρινή Κορέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που στάλθηκαν στην τέως Γιουγκοσλαβία μετά την εκεί επέμβαση του ΝΑΤΟ, υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους, που βάσιμα υποστηρίζεται ότι οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος από την χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Ο υπουργός δεν επιτρέπεται να υπερηφανεύεται για όλα τα πιο πάνω θύματα. Δεν δικαιούται να υπερηφανεύεται για το αίμα Ελλήνων φαντάρων που χύθηκε όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για συμφέροντα και δουλειές ξένες. Είναι ακόμα πιο βαρύ το υπουργικό ατόπημα καθώς έγινε στο φυτώριο των νέων αξιωματικών του στρατού ξηράς την Στρατιωτική σχολή Ευελπίδων!
Ο υπουργός με την αναφορά του αυτή ανενδοίαστα θέλησε να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ μέχρι που ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να φθάσει και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε αγνό πατριώτη! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Τα ελληνόπουλα δεν έχουν καμιά δουλειά να δώσουν το αίμα τους παρά μόνο για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, απέναντι στον οποιοδήποτε θα επιχειρούσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών καταδικάζει τις  απεχθείς δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας της κυβέρνησης, που σε συνέδριο μέσα στη Σχολή Ευελπίδων, στο καλωσόρισμα του στο διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ‘’ Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον’’.
Οι δηλώσεις αυτές του Έλληνα υπουργού προκαλούν αγανάκτηση και ανατριχίλα σε όλους τους απόστρατους, γιατί μας γυρίζουν στη μετεμφυλιακή εποχή, τότε που πειθανάγκαζαν τα ελληνόπουλα να χύσουν το αίμα τους στην Κορέα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και προδικάζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη να κάνει και τώρα τα παιδιά μας κύμα για τα κανόνια όταν το επιβάλλουν τα αμερικανονατοΐκά συμφέροντα.
Σε μια περίοδο που οι πόλεμοι συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας και τα σύννεφα των διενέξεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό κλίμακα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται από την κυβέρνηση αυτές οι δηλώσεις. 
Ο λαός μας πληρώνει βαρύ οικονομικό φορτίο για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς, η χώρα μας έχει γίνει έρμαιο και μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, οι βάσεις και οι υποδομές της έχουν παραδοθεί, ιδιαίτερα με την πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, για ορμητήρια ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Επίσης, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι προσανατολισμένες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και όχι στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, όταν οι προκλήσεις είναι καθημερινές στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ, στην Κύπρο. Όλα αυτά, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας και υποθάλπτουν την τουρκική επιθετικότητα, καθώς και η ανάπτυξη δεσμών φιλίας και ειρήνης με τους λαούς της περιοχής, θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα του υπουργού εθνικής άμυνας μπροστά στους Αμερικάνους επίσημους.
Όλοι οι απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας πρέπει να καταδικάσουν τις απεχθείς δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας, να προβληματιστούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να ρίξει το λαό στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι απόστρατοι, οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός να αφήσει να περάσουν τέτοιες λογικές και κατευθύνσεις.
ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016