Οι στενοί συνεργάτες του Αδόλφου Χίτλερ και πρωτεργάτες της ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ των οποίων και οι H.W.Göring, R. Hess, και J. Von Ribbentrop δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη. Στη Νυρεμβέργη δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο ακόμη κι όσοι έκαναν προπαγάνδα υπέρ της ναζιστικής κτηνωδίας.Εκδότες και δημοσιογράφοι που “λιβάνιζαν” το καθεστώς των ναζί.Η δίκη άρχισε σαν σήμερα το 1945.

Δεν έγιναν μόνο στη Γερμανία δίκες για τους ναζί και τους συνεργάτες τους.Ειδικά για τους δεύτερους σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επεφύλαξαν βαρύτατες κατηγορίες και ποινές. Όπως φαίνεται από τον χάρτη που δείχνει που έγιναν δίκες συνεργατών ναζί η Ελλάδα…λείπει.

Εδώ δεν τιμωρήθηκαν.Επιβραβεύθηκαν και πλούτισαν.Κάποιοι έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι την πείνα και τη δυστυχία των συμπολιτών τους. Τους έλεγαν δοσίλογους και μαυραγορείτες…Σχεδόν όλοι γλίτωσαν για να απολαύσουν τα πλούτη που απέκτησαν στη διάρκεια της κατοχής.Αρκετοί, οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους έφθασαν σε πολύ υψηλά αξιώματα. Οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, αλλά σ΄ότι αφορά τους απογόνους, μια συγγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων τους είναι απαραίτητη…

dikes

Στις 20 του Νοέμβρη του 1945 οδηγήθηκαν στο Παλάτι της Δικαιοσύνης, , ενώπιον των στρατιωτικών δικαστών από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Σοβιετική Ένωση, 24 πολιτικοί και στρατιωτικοί της Ναζιστικής Γερμανίας.

Κατηγορούμενες επίσης ήταν 6 εγκληματικές οργανώσεις, η ηγεσία του Ναζιστικού Κόμματος, τα Κλιμάκια Προστασίας Schutzstaffel (SS), η Υπηρεσία Ασφαλείας Sicherheitsdienst (SD), η Μυστική Κρατική Αστυνομία Geheime Staatspolizei (Gestapo), τα Τάγματα Εφόδου Sturmabteilung (SA) και η

Ανώτατη Διοίκηση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (OKW).

Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες ήταν :


– Συνωμοσία, για τη διάπραξη εγκλημάτων που διατυπώνονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες.

– Εγκλήματα κατά της ειρήνης, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδιασμό, προετοιμασία, έναρξη και διεξαγωγή επιθετικού πολέμου.

– Εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν παραβιάσεις των νόμων ή κανόνων της διεξαγωγής πολέμου.

– Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και: δολοφονία, εξόντωση, υποδούλωση, δίωξη για πολιτικούς ή φυλετικούς λόγους και απάνθρωπες πράξεις κατά πληθυσμών πολιτών.

Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η δίκη διήρκεσε έως την 1η Οκτωβρίου του 1946. Από τους κατηγορούμενους, οι 12 καταδικάστηκαν σε θάνατο, 3 σε ισόβια κάθειρξη, 4 σε φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια ενώ όσοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα «αποναζικοποίησης» των Συμμάχων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016