Υποστηριξε το militaire
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
13/03/2019 | 12:42
Militaire News

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ΕΕ ότι είναι συνεργός σε βίαες απωθήσεις προσφύγων στην Κροατία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ΕΕ ότι είναι συνεργός σε βίαες απωθήσεις προσφύγων στην Κροατία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «συνεργός» της αστυνομίας της Κροατίας στις «βίαιες απωθήσεις» αιτούντων άσυλο διότι εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον έλεγχο των συνόρων της χώρας αυτής, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Πέρυσι περίπου 25.000 πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κροατία μέσω της Βοσνίας. Οι περισσότεροι τα κατάφεραν, όμως πολλές χιλιάδες συνελήφθησαν από την αστυνομία συνόρων της Κροατίας και οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη γειτονική Βοσνία.
Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις «συστηματικές, παράνομες και συχνά βίαιες απωθήσεις» των προσφύγων.
Η ΕΕ είναι συνεργός σε αυτές τις ενέργειες διότι «εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικούς πόρους για να στηρίξει τις υποδομές της συνοριακής ασφάλειας της Κροατίας», εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτές τις βίαιες επιθέσεις της κροατικής αστυνομίας, αλλά χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές της», καταγγέλλει, προειδοποιώντας για «μια ολοένα και μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στις πόρτες της ΕΕ».
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει «επιτακτικά» από την Κροατία να σταματήσει την αστυνομική βία στα σύνορά της και να χρησιμοποιήσει «τα προσήκοντα μέτρα για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση της Κροατίας με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Η ΜΚΟ πήρε συνεντεύξεις από 94 πρόσφυγες το διάστημα Ιουνίου 2018- Ιανουαρίου 2019 για την έκθεσή της αυτή και σχεδόν όλοι κατήγγειλαν ότι απωθήθηκαν από την κροατική αστυνομία, συχνά βίαια. Πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να περάσουν στην Κροατία πολλές φορές.
Οι μετανάστες έκαναν λόγο για μακροχρόνιες κρατήσεις, ξυλοδαρμούς, παρενοχλήσεις χωρίς να τους δίνεται πρόσβαση στις διαδικασίες για την υποβολή αίτηση για την παροχή ασύλου, την αφαίρεση των ρούχων, των παπουτσιών και των κινητών τους τηλεφώνων καθώς και άλλων προσωπικών τους αντικειμένων. Κάποιοι κατήγγειλαν μάλιστα ότι αναγκάστηκαν να περπατήσουν ξυπόλυτοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας στις βοσνιακές πόλεις Μπίχατς και Βελίκα Κλάντουσα, όπου ζουν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, ενώ οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Όμως τα προβλήματα κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων «δεν οφείλονται μόνο (…) στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές» των χωρών από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες, επεσήμανε η Διεθνής Αμνηστία.
Είναι επίσης «συνέπεια της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ να περιορίσει τις παράτυπες διελεύσεις και να κρατήσει τους ανθρώπους εκτός (…) ενισχύοντας την ασφάλεια των συνόρων της και μεταθέτοντας εκτός των συνόρων της τις μεταναστευτικές διαδικασίες», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης