Σ΄ ένα από τα πολλά απόρρητα έγγραφα της CIA όπου γίνεται αναφορά στην ταραγμένη Ελλάδα του 1949, αποκαλύπτεται η πρώτη και μάλλον μοναδική ένδειξη που οι ΗΠΑ από την πρώτη ημέρα του Εμφυλίου μάλλον αναζητούσαν για να εμπλέξουν άμεσα τη Σοβιετική Ένωση. Όπως έχει αποδειχτεί η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν είχε από νωρίς πάρει τις αποφάσεις της για την Ελλάδα και η βοήθεια που παρείχε στους αντάρτες ήταν περιορισμένη.

Η μοναδική “σαφή ένδειξη σοβιετικής εμπλοκής” όπως αναφέρεται στο αποχαρακτηρισμένο πλέον έγγραφο είναι η μεταφορά σε νοσοκομεία της Ρουμανίας “τραυματισμένων Ελλήνων,Ρουμάνων και Σοβιετικών ανταρτών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Σοβιετικοί αξιωματικοί”. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι σοβιετικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται στο έγγραφο της CIA ότι “αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη ένδειξη της συμμετοχής της Σοβιετικής Ένωσης στις μάχες στην Ελλάδα”.

Το έγγραφο κλείνει με σχόλιο της CIA:

“Η CIA δεν έχει λάβει καμία άλλη απόδειξη για τη συμμετοχή Σοβιετικών ή Ρουμάνων στις συγκρούσεις στην Ελλάδα”.

Με λίγα λόγια ,η CIA εντόπισε μια ένδειξη λίγο πριν ο Εμφύλιος Πόλεμος τελειώσει…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016