Ικανοποιημένος από το γεγονός, ότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν το παράδειγμα της Αυστρίας, στηρίζοντας, επίσης, την Ελλάδα στην κρίση, με κοντέινερ για μετανάστες, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

Η αποστολή μερικών ανδρών στα σύνορα και τα κοντέϊνερ έναντι του προβλήματος που διαχειρίζεται μόνη η Ελλάδα τόσα χρόνια, μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια “να βγάλουν την υποχρέωση”, παρά με “ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης”.

«Είμαι πολύ χαρούμενος ότι δώσαμε εδώ το καλό παράδειγμα και τώρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν, επίσης, αυτόν τον δρόμο», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης. Με τα κοντέινερ διαμονής και υγιεινής μπορέσαμε να βοηθήσουμε γρήγορα και άμεσα τους ανθρώπους επί τόπου».
Μετά την Αυστρία, κοντέινερ στην Ελλάδα για μετανάστες, στο πλαίσιο του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, έχουν διαθέσει η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, μεταξύ άλλων, για να αποτραπεί μία εξάπλωση του κορονοϊού σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.
Όπως επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, ταυτόχρονα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερη πρόκληση λόγω της δραματικής μεταναστευτικής κατάστασης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη μεταφερθεί με τρένα στην Ελλάδα και τα 181 κοντέινερ διαμονής, υγειονομικής φροντίδας και περιορισμού (καραντίνα), για μετανάστες και πρόσφυγες.
Η παράδοση των πρώτων κοντέινερ είχε γίνει στις 30 Απριλίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου και της πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα Χερμίνε Πόπελερ.
Η διμερής συμφωνία παραχώρησης είχε υπογραφεί δύο ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης -από τον καθένα χωριστά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η επιδημία- στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία της πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα Χερμίνε Πόπελερ, και στη Βιέννη από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσία της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνης Κόικα.
Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε τονίσει ότι «η εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση 181 κοντέινερ από την αυστριακή κυβέρνηση».
«Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο χωρών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων Ελλάδας και Αυστρίας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο Καρλ (Νέχαμερ) για την ανταπόκρισή του, ήδη από την πρώτη σχετική συζήτηση που είχαμε στις Βρυξέλλες», είχε επισημάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016