Η εμμονή Τραμπ να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για το θέμα των S-400, “ανοίγει την όρεξη”, σε χώρες που ήδη συζητούσαν ή έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος και δέχονται πιέσεις από τις ΗΠΑ να κάνουν πίσω.

Η Ινδία είναι μία απ΄ αυτές και όπως όλα δείχνουν “απελευθερώθηκε” από τη στάση του Τραμπ. Σύμφωνα με όσα γράφει το Sputnik,η Ρωσία ήδη εισέπραξε προκαταβολή για S-400 που θέλει η Ινδία.

“Όσον αφορά την προκαταβολή της Ινδίας για τους S-400, το θέμα έχει διευθετηθεί. Λόγω αντικειμενικών λόγων, δεν σχολιάζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες”, δήλωσε  στην αεροπορική έκθεση MAKS-2019 στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας.

Η δήλωση έρχεται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών S Jaishankar στη Μόσχα ,όπου είχε συνομιλίες  με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού αμυντικής συνεργασίας, Vladimir Drozhzhov, δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι η Ρωσία ήλπιζε να εισπράξει την προκαταβολή μέχρι το τέλος του 2019, ώστε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν το 2020 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

Το Νέο Δελχί είχε υπογράψει σύμβαση ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά πέντε S-400 κατά τη διάρκεια της 19ης ετήσιας διμερούς διάσκεψης κορυφής Ινδίας-Ρωσίας στο Νέο Δελχί στις 5 Οκτωβρίου 2018 πέρυσι.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016