Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ– μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΡΑΤΤΩ

 

Ο δρόμος είναι ανοικτός…..

“Μετά την αποχώρηση του Oruc Reis ο δρόμος είναι ανοικτός για διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων».
Η εξίσωση θύματος και θύτη είναι παροιμιώδης από τον Ευρωπαϊκό αξιωματούχο. Μονομερείς ενέργειες γενικά και αόριστα. Μονομερής ενέργεια ασφαλώς του επιτιθέμενου που κάνει επί ένα μήνα έρευνες και αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και “μονομερείς” οι αμυντικές κινήσεις της Ελλάδας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Να μην υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο;
Μονομερείς ενέργειες γενικά και αόριστα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, χωρίς να κατονομάζεται η Τουρκία. Ο δρόμος είναι ανοικτός για διαπραγματεύσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό γενικά και αόριστα χωρίς να κατονομάζεται η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η Τουρκία να βάλει με βεβαιότητα στο τραπέζι όλες τις παράνομες διεκδικήσεις της.
Αλλά ας το πάρουμε κι’ αλλιώς το θέμα. Προχωρούν σε παράνομες ενέργειες και έρευνες οι Τούρκοι εις βάρος της χώρας επιδιώκοντας να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την συνολική ατζέντα των διεκδικήσεών τους, αποσύρουν μετά από ένα μήνα το Oruc Reis, προκειμένου αφενός με την τακτική αυτή κίνηση να εμφανιστούν ότι σταματούν τις μονομερείς ενέργειες, να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Ε.Ε. και να ανοίξουν το πεδίο για διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης. Ποια η Ελληνική αντίδραση; Μετά την αποχώρηση του Oruc Reis ο δρόμος είναι ανοικτός για διαπραγματεύσεις,, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιέχουν ένα και μοναδικό θέμα. Βρείτε μου τον κερδισμένο και τον χαμένο.
Για την Κύπρο που υφίσταται τα ίδια, κουβέντα, ούτε καν απλή αναφορά από τον πρωθυπουργό και ας μην διαθέτει η Κύπρος στρατιωτικές δυνάμεις να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα της χώρας του για βέτο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία.
Τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης εάν ο κ. Αναστασιάδης ασκήσει βέτο; Θα ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ή θα συμπαρασταθεί στην Κύπρο;
Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε αν και τα ερωτήματα είναι κατά τα φαινόμενα ρητορικά.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016