Ανακοίνωση της ΑΝΕΑΕΔ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Ναι στη Δημοκρατία

21 Απριλίου 1967 – 21 Απριλίου 2019
Πενήντα δύο (52) χρόνια μας χωρίζουν από την ημερομηνία που με στρατιωτικό πραξικόπημα καταλύθηκε η δημοκρατία και εγκαθιδρύθηκε ένα απολυταρχικό στρατοκρατούμενο ξενόφερτο καθεστώς.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ήταν η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδρομής η οποία είχε σαν αφετηρία την λήξη του εμφυλίου και ήρθε μετά από μια μεθοδική προετοιμασία και βέβαια όχι μόνον με την ευλογία των ΗΠΑ και άλλων «Δυτικών Συμμάχων» αλλά με την στήριξη και καθοδήγησή τους.
Η αστυνομοκρατία, οι μαζικές εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Δικαιοσύνη, την Παιδεία, την Δημόσια Διοίκηση, οι διώξεις, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες και τα βασανιστήρια δημοκρατικών πολιτών επειδή το καθεστώς εκτιμούσε ότι το απειλούσαν δεν πτόησε τον Λαό.

Ο Ελληνικός Λαός ποτέ δεν συναίνεσε στην κατάλυση του πολιτεύματος και δεν αποδέχτηκε το καθεστώς και γι’ αυτό με πρωτεργάτες τους νέους ξεκίνησε άμεσα την οργάνωση και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Από αυτόν τον αγώνα δεν μπορούσαν να λείψουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία παρέμεναν πιστά στον όρκο τους, στο Σύνταγμα και την Δημοκρατία και γι αυτό οργανώθηκαν, αγωνίστηκαν. Πολλοί από αυτούς διώχτηκαν, αποτάχθηκαν, συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) τιμά την μνήμη όλων των αγωνιστών κατά της ξενόφερτης χούντας. Όλων αυτών που πάλεψαν για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Όλων όσων αγωνίστηκαν για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός και μόνο αυτός γι αυτόν και την Πατρίδα.

Σήμερα πενήντα δύο χρόνια μετά και αφού οι διαχρονικά κυβερνώντες τη χώρα συνέβαλαν με την στάση τους και την πολιτεία τους τόσο στην λήθη των πολλών δεινών της Πατρίδας εξαιτίας της επτάχρονης χούντας, με κυριότερο το Κυπριακό, όσο και την κατασυκοφάντηση των αγώνων και των αγνών αγωνιστών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά και την δημιουργία ενός ψεύτικου αφηγήματος σύμφωνα με το οποίο για όλα τα σημερινά δεινά της χώρας φταίει η μεταπολίτευση, βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς το αυγό του φιδιού που με τόση προσοχή προστάτευαν και επώαζαν κάποιοι έσπασε και το φίδι του φασισμού και ναζισμού έλαβε σάρκα.

Σήμερα δεν υπάρχει θέση για εφησυχασμό αλλά επιβάλλεται να λάβουμε ενεργή θέση και συμπορευόμενοι με το αγνό λαϊκό κίνημα να αγωνιστούμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δημοκρατικά ιδεώδη. Να δυναμώσουμε και να στηρίξουμε τη Δημοκρατία κάνοντας πράξη το Ναι στη Δημοκρατία.

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ)

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016