Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
03/07/2018 | 06:29 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η αλήθεια για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας με αριθμούς!

Η αλήθεια για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας με αριθμούς!

Γράφει ο

Σχης (εα) Δημήτριος Κωνσταντινίδης
MS National Grand Strategy, NDU Washington D.C
MBA, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια όλων των προεκλογικών αναμετρήσεων στην χώρα μας, τα χρήματα που δαπανώνται για την άμυνα της χώρας, αποτέλεσαν πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαραθέσεων με σκοπό την άγρα ψήφων. Στην εκλογική αναμέτρηση του 2015, όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν τον σημερινό υφυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Κο Ιωάννη Μπαλάφα, από που το κόμμα του θα βρει τα λεφτά, αυτός απάντησε ότι θα μειώσουν τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις. Και όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς θα αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας αυτός απάντησε ότι θα το ρισκάρουν.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς το είπε, η ουσία είναι ότι στον κόσμο που ζούμε υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και η στατιστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι η στατιστική μας λέει ψέματα, το αντίθετο μάλιστα. Το πρόβλημα με την στατιστική είναι ο τρόπος που τρέχουμε τα ερωτηματολόγια, συλλέγουμε τα στοιχεία προς επεξεργασία και ο τρόπος που παρουσιάζουμε τα ευρήματα μας.

Χρόνια ολόκληρα λοιπόν στην Ελλάδα διάφοροι πολιτικοί, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τον λαό, παρουσίαζαν το ποσό που δαπανούσε η χώρα μας σαν ποσοστό του ΑΕΠ και το σύγκριναν με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Χρησιμοποιούσαν δε διαγράμματα όπως το παρακάτω για να πείσουν για του λόγου το αληθές.

Αν όμως έδειχναν και το επόμενο διάγραμμα τότε η αλήθεια θα έπαιρνε άλλη μορφή.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας σπαταλούσε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν πήγαιναν στην αγορά εξοπλισμού αλλά σε λοιπές δαπάνες που κανένας δεν γνώριζε.

Ο παραπάνω πίνακας κατά την γνώμη μου, δείχνει κακοδιαχείριση και ανικανότητα από μέρους της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας. Το δεύτερο μεγάλο ψέμα που κρύβεται πολύ καλά μέσα στην στατιστική είναι ο «απόλυτος αριθμός» των Ελληνικών αμυντικών δαπανών.

Ο εν λόγω αριθμός είναι ψέμα διότι είναι αδύνατο να συγκρίνουμε το ΑΕΠ της Ελλάδας το οποίο το 2017 ανήλθε στα 299.5 δις ευρώ, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ το οποίο το 2017 ανήλθε στα 19.36 τρις δολάρια. Ναι μεν η Ελλάδα δαπανάει το 2,32% του ΑΕΠ, αλλά πόσο είναι αυτό το ποσό σε απόλυτο αριθμό; τι μπορείς να αγοράσεις με αυτά τα χρήματα; Και πόσο επηρεάστηκε αυτός ο αριθμός από την οικονομική κρίση; Αν κοιτάξουμε λοιπόν τον επόμενο πίνακα θα δούμε ότι από το 2010 και μετά το ποσό των αμυντικών δαπανών μειώνεται συνεχώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Τουρκία και την Αλβανία αυξάνεται κατακόρυφα. Μπορεί πρόσφατα ο κος Α/ΓΕΣ να δήλωσε ότι ο Στρατός δεν έχει κρίση, η αλήθεια όμως είναι ότι οι αριθμοί τον διαψεύδουν.

Ο Εθνικός μας ποιητής Διόνυσος Σολομός είχε πει ότι εθνικό είναι ότι είναι Αληθές.

Στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε τα κράτη μετράνε την ισχύ τους με βάση την εδαφική έκταση της χώρας τους, τον πληθυσμό, την τεχνολογική τους ανάπτυξη, την οικονομία, την διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Δεν μπορείς να έχεις ισχυρή οικονομία χωρίς να έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και το αντίστροφο δεν μπορείς να έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να έχεις ισχυρή οικονομία. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας επηρέασε αρνητικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το πρώτο βήμα λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του προβλήματος.
Τελειώνοντας και με δεδομένη την ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολομού «εθνικό είναι ότι είναι αληθινό», σας καλώ να αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν να πετυχαίνουμε σταθερό αξιόμαχο όταν οι αμυντικές δαπάνες από 10 δις ευρώ που ήταν το 2010 έπεσαν στα 4 δις ευρώ το 2017; Πότε λέγαμε ψέματα το 2010 ή σήμερα; Γιατί εάν σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε αξιόμαχο τότε το 2010 σπαταλούσαμε άσκοπα χρήματα, ενώ εάν τότε δεν σπαταλούσαμε άσκοπα χρήματα, σήμερα λέμε ψέματα. Και τα δύο δεν μπορεί να είναι αληθινά.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης