” Όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί τότε με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από 5νθήμερο σε 7ήμερο , με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, όπως βέβαια και το κράτος, σ’ αυτήν τη νέα πραγματικότητα”. Αυτή ακριβώς είναι η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που από χθες έχει βάλει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση. Όχι άδικα.
Το Μαξίμου επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε αυτό λέει στη φράση του ο κ.Μητσοτάκης.

Επιμένουν κάποιοι να επικεντρώσουν στη “συμφωνία” εργοδοίας και εργαζομένων, η οποία υποτίθεται μπορεί να επιτρέψει …τα πάντα! Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

• Σε τέτοιες περιπτώσεις , δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει υπογραφή! Των εργαζομένων! Οι οποίοι είτε δέχονται και υπογράφουν αυτό που η εργοδοσία τους αποφάσισε , είτε φεύγουν…Με απόλυση ή με τη γνωστή πια σ΄ όλους … “εθελούσια έξοδο”.

•Το μοντέλο της…συμφωνίας όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα το ζήσαμε κατά τη διάρκεια των διαδοχικών περικοπών των αποδοχών μας ειδικά από το 2012 και μετά . Όλοι μας υπογράψαμε να μας …κόψουν το μισθό,αλλά κανένας δεν είχε συμφωνήσει!

•Όσοι δεν υπέγραψαν απλά απολύθηκαν με τον …κλασικό τρόπο ή με τον …μοντέρνο της “εθελουσίας εξόδου”.

Την διαφορά του “υπογράφω” από το “συμφωνώ” δεν μπορεί να μην τη γνωρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος την περίοδο των περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016