Ένα τεράστιο κέντρο εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών καταστροφών και κυρίως των πυρκαγιών, που ετοιμάζεται στην Πτολεμαϊδα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εφαρμογή νέων μεθόδων και τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, του Νότου της Ευρώπης και της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαρκώς αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες παγκοσμίως.

Η δημιουργία του κέντρου στην Πτοελεμαϊδα, είναι πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα, αλλά έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι Γάλλοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν ετοιμάσει έκθεση εμπειρογνωμόνων για την διαμόρφωση του.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του «Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας», όπως θα ονομαστεί, καθώς και της δημιουργίας ενός «μεσογειακού συνασπισμού» κατά των φυσικών καταστροφών, ο κ. Τόσκας επισκέπτεται τις επόμενες μέρες τη Γαλλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του στο Παρίσι, ενώ θα επισκεφτεί ένα αντίστοιχο μεγάλο κέντρο στη Μασσαλία, προκειμένου να ενημερωθεί για τον εξοπλισμό και την λειτουργία του.

Ο κ. Τόσκας θα συζητήσει με τον Γάλλο υπουργό και θέματα ασφάλειας, αλλά ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας θα είναι το κύριο αντικείμενο της συνάντησης.

Ειδικά για την Πολιτική Προστασία η επίσκεψης του κ. Τόσκα έχει τρεις στόχους:

-Τη συμφωνία για κοινές εκπαιδεύσεις Ελλήνων και Γάλλων πυροσβεστών και μάλιστα ανταλλαγή δυνάμεων σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών,

-Το μέλλον του κοινού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών των χωρών της Νοτίου Ευρώπης που προωθείται, ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών, κάτι που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, αλλά έχουν μπει μπροστά για την προώθηση του οι Γάλλοι, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι Κύπριος, και

-Η επίσκεψη στο κέντρο εκπαίδευσης στην Μασσαλία, το οποίο θα αποτελέσει το πρότυπο για το κέντρο στην Πτολεμαϊδα.

Φτιάχνουν καινούργια τα «Καναντέρ»

«Πυρετός» επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο του 2018, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να είναι έτοιμο πριν την έναρξη της τον Μάιο, ενώ παράλληλα αλλάζει τη φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον σχεδιασμό.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν σταλεί ήδη στις ΗΠΑ, 12 κινητήρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών «καναντέρ», οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν προκειμένου να γίνουν σαν καινούργιοι, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα στις πτήσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω των γερασμένων μηχανών και της έλλειψης ανταλλακτικών μετά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στον Καναδά.

Η ανακατασκευή των κινητήρων αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στην βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τους πιλότους ότι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αεροπλάνα είναι στους παλιούς και κουρασμένους κινητήρες.

Με εντολή του πρωθυπουργού δόθηκαν 10 εκατομμύρια για την επισκευή των κινητήρων και συγκεκριμένα εννέα εκατομμύρια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα «καναντέρ» και ένα εκατομμύριο για την επισκευή ενός ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής.

Τα χρήματα εστάλησαν ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα ανακατασκευαστούν οκτώ κινητήρες των παλιών «καναντέρ» CL-215 και τέσσερις των CL-415. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν 850 ώρες συνεχούς πτήσης χωρίς βλάβες.

Οι κινητήρες αυτοί θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία, σταδιακά από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη προετοιμασία, όπως είπε ο κ. Τόσκας, «κυνηγάμε τους χρόνους για να πάρουμε τα μισθωμένα ελικόπτερα έγκαιρα και προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για περισσότερα ελικόπτερα, ενώ θα αξιοποιήσουμε πολύτιμο υλικό που σάπιζε στις αποθήκες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ειδικότερα, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξοπλίζονται με κάδους πού ήταν στις αποθήκες από το 2004 και ήδη εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους τα πληρώματα από τον Δεκέμβριο.

Επίσης θα αξιοποιηθούν μεγάλες πλαστικές δεξαμενές, που είχαν αγοραστεί επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίες θα μεταφέρονται με τα ελικόπτερα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, για να έχουν νερό τα πεζοπόρα τμήματα στην πρώτη και κρίσιμη αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς», λέει ο Ν. Τόσκας και συνεχίζει: «Ο περσινός απολογισμός έδειξε ότι είχαμε πάρα πολλές πυρκαγιές, αλλά με πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη γρήγορη επέμβαση».

Για εφέτος ο σχεδιασμός προβλέπει την χρησιμοποίηση «ευέλικτων μονάδων ταχείας επέμβασης» και συγκεκριμένα γρήγορη μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, μαζί με δεξαμενές νερού, με τα ελικόπτερα του ΠΣ, καθώς και επέμβαση ελικοπτέρων εξοπλισμένων με κάδους, μέχρι να κινητοποιηθούν οι «βαριές μονάδες».

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ο κ. Τόσκας, υπάρχει χορηγία για την αγορά τριών μεγάλων υπερσύχρονων κάδων ρίψης νερού, από τον Καναδά, κυρίως για τα «Σινούκ» του στρατού, οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκοντρόλ και πραγματοποιούν ρίψεις σταδιακά και όπως θέλει το πλήρωμα. Υπάρχουν άλλοι τρεις κάδοι ίδιοι, πάλι από χορηγίες, από πέρσι καθώς και οι παλιοί, από το 1990 που είναι λειτουργικοί.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους, έχουν δοθεί ήδη από τον στρατό στην Πυροσβεστική 1.500 στολές και ζευγάρια άρβυλα, για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Η μονιμοποίηση των πενταετών και η πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστών

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, μέσα στον Απρίλιο θα έχει λυθεί το θέμα της μονιμοποίησης περίπου 2.100 πυροσβεστών πενταετούς θητείας.

«Έχουν δεχτεί οι θεσμοί να τους μονιμοποιήσουμε και το προχωράμε τώρα. Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η τροπολογία. Είναι και οι εποχιακοί πυροσβέστες άλλοι 1.250 περίπου που το ΣτΕ δεν θέλει να επαναπροσληφθούν με το αιτιολογικό ότι τους παίρνουν 10 χρόνια συνέχεια κάτι που θεωρείται σχεδόν μονιμοποίηση αλλά όπως είπα και στη Βουλή θα λυθεί αυτό με τροπολογία και θα προσληφθούν και εφέτος για πέντε μήνες».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016