Γράφει ο

Αναστάσιος Φαραντάτος
Σχης ε.α.

Διάβασα πριν δυο ημέρες ότι η ΣΣΕ έλαβε την προτελευταία θέση σε διεθνείς αγώνες 49 στρατιωτικών παραγωγικών σχολών.
Φυσικά και όλοι μας θα θέλαμε να είχαν βγει πρώτοι.
Εύκολα οι ξερόλες αποδίδουν την ευθύνη στη διοίκηση της Σχολής!!!
Δηλαδή σε ποιον; στον διοικητή που ανέλαβε πριν ένα μήνα;
Μήπως στον προηγούμενο; Στον πριν από αυτόν;
Με τη λογική αυτή, αφού η φοίτηση είναι τετραετής, φταίνε όλοι από το 2015 και εντεύθεν; Έλεος κύριοι!
Το ποια ΣΣΕ θέλουμε δεν το αποφασίζει ούτε ο Διοικητής της ούτε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το αποφασίζουν οι νόμοι του κράτους. Και το διασφαλίζει η στρατιωτική κουλτούρα του υποσυστήματος που λέγεται ΣΣΕ.
Όταν οι νόμοι έχουν μετατρέψει τη ΣΣΕ από στρατιωτική παραγωγική σχολή σε Πανεπιστήμιο, όταν οι παραδόσεις της Σχολής έχουν καταργηθεί, όταν δεν θέλουμε να βγάζουμε στρατιωτικούς ηγήτορες αλλά ενστόλους δημοσίους υπαλλήλους, τότε μην κατηγορείτε τον Διοικητή ούτε τη στρατιωτική ηγεσία.
Πολύ δε περισσότερο τους Ευέλπιδες, που είμαι σίγουρος ότι έδωσαν και την ψυχή τους. Μπορώ να αισθανθώ τη λυπημένη σιωπή τους από την αποτυχία τους. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ.
Μήπως να θυμηθούμε τη σύλληψη του νεαρού Ανθυπολοχαγού στον Έβρο; Ευελπίδων τελείωσε και εκείνος.
Αν ο πρωθυπουργός της χώρας δεν αναλάβει τις εκ του Συντάγματος επιβαλλόμενες και απορρέουσες υποχρεώσεις του, που πρέπει να εκπληρώσει ως Ανώτερος Διοικητής των ΕΔ της χώρας, μην περιμένετε ποτέ προκοπή.
Με ένα νόμο μαϊμού έχουν πετάξει το μπαλάκι-ή μάλλον την καυτή πατάτα-στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας ανώτατος διακλαδικός επιτελάρχης και σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Στις επιτυχίες η κυβέρνηση καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι (μήπως να έλεγα “σαν σκεπάρνι του ρομά”; ) ενώ τις αποτυχίες τις φορτώνει στην εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία. Ποια ηγεσία όμως; Εκείνη που ακριβώς έχει επιλέξει ώστε να μην αντιδρά ποτέ.
Αν ο πρωθυπουργός εκτελούσε το συνταγματικό του καθήκον, να διοικεί δηλαδή τις ΕΔ, όχι μόνον θα επέλεγε τους ικανότερους για τις θέσεις των Α/ΓΕΕΘΑ και γενικών επιτελείων αλλά θα άκουγε και τη γνώμη τους και θα υιοθετούσε τις προτάσεις τους, διότι στην οποιαδήποτε αποτυχία θα είχε την αποκλειστική ευθύνη!
Οπότε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016