Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία,είναι το τίμημα   που έπρεπε να πληρώσει η Άγκυρα έναντι της Μόσχας για την κατάρριψη του Su-24 και  τη δολοφονία του Ρώσου  Πρέσβη  γράφει στην ιστοσελίδα Ahval ο Τούρκος πρώην πρέσβης Ali Tuygan .
Η πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία δοκιμάστηκε μετά την κατάρριψη του Su-24  στις 24 Νοεμβρίου 2015,γράφει ο Tuygan.

Την εποχή εκείνη, η Ρωσία κάλυπτε  πάνω από το 50% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο. Εκατομμύρια Ρώσοι επισκέπτονταν στην Τουρκία  για καλοκαιρινές διακοπές. Οι τουρκικές εταιρείες είχαν αναλάβει συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία και ο διμερής εμπορικός όγκος συναλλαγών ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύντομα, η Άγκυρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν ήταν βιώσιμη, ζητώντας συγγνώμη τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, η δολοφονία του Αντρέι Κάρλολ, του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 από έναν Τούρκο αστυνομικό , έθεσε την Τουρκία σε χειρότερη θέση.

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία το επόμενο έτος, γράφει ο Tuygan υπογραμμίζοντας ότι ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά όπλων της Άγκυρας από τη Μόσχα.

Παρά την αυξανόμενη κριτική από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ , η Άγκυρα δήλωσε ότι αυτή ήταν η απόφαση της υπογραμμίζοντας  ότι ήταν μια «ολοκληρωμένη συμφωνία».

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για να δημιουργήσει ρήγμα  μεταξύ Τουρκίας και Δύσης ζυγίζει βαρύτερα από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα κερδίσει από τη συμφωνία, γράφει ο Tuygan.

Τι έχει καταφέρει ο Ερντογάν; Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην πρέσβη η χώρα του “πριν από οκτώ χρόνια, συνεργαζόταν  με τους συμμάχους  στο ΝΑΤΟ για να ανατρέψει τον Οκτώ χρόνια μετά, συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και αντιμετωπίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016