Υποστηριξε το militaire
Άποψη
18/06/2018 | 06:20 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει παρά τους κραδασμούς σε Σκόπια και Αθήνα

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει παρά τους κραδασμούς σε Σκόπια και Αθήνα

Ο διεθνής Τύπος πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών και αποθεώνει Τσίπρα και Ζάεφ. Στο εσωτερικό των δύο χωρών ωστόσο οι κραδασμοί είναι ισχυροί και πιθανόν να απειλήσουν τις κυβερνήσεις που πήραν το ρίσκο για την υπογραφή της.. Ωστόσο όποιος πιστεύει ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί μάλλον είναι πιο κοντά στο να διαψευστεί παρά να επιβεβαιωθεί…

Στις Πρέσπες ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Δημητρόφ ,συνομιλώντας με δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι το κόστος της συμφωνίας για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο φορτίο… Και ο ίδιος εξάλλου ήταν απ΄ αυτούς που διαφωνούσε με τη συμφωνία και είχε συζητηθεί ακόμη και η απομάκρυνσή του από τη θέση του ΥΠΕΞ. Τελικά υποχώρησε… Σφόδρα αντίθετως είναι και ο πρόεδρος Ιβανόφ, ο οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει. Μόνο να κάνει φασαρία μπορεί.

Ωστόσο ακόμη κι αν η κυβέρνηση στα Σκόπια αλλάξει, καμία κυβέρνηση, όσα εθνικιστικά φούμαρα κι αν θέλει να πουλήσει δεν πρόκειται να ρισκάρει στο ελάχιστο, αυτό που χρόνια τώρα αναμένουν οι γείτονες: ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Το πρώτο εξασφαλίζει την ασφάλεια και το δεύτερο πολύ χρήμα πριν καν την ένταξη…

Σ΄ ότι μας αφορά.Η κατάσταση είναι τραγέλαφος! Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών είτε είναι κάθετα αρνητική στη συμφωνία, είτε δεν τη βλέπει με καλό μάτι. Είναι απολύτως λογικό όταν τουλάχιστον μια γενιά έχει μεγαλώσει με το πρόβλημα των Σκοπίων και όπως αποκαλύφθηκε στη Βουλή με πολιτικούς που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο χωρίς να το μαθαίνουμε κιόλας! Ο τραγέλαφος έχει να κάνει με τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας: ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής δεν νομίζουμε ότι διαφωνούν πουθενά στη λύση που δόθηκε! Τουλάχιστον δεν καταλάβαμε ποια ακριβώς είναι η διαφωνία τους! Ίσως η πιο ειλικρινής τοποθέτηση ήταν αυτή της κ.Ντόρας Μπακογιάννη, όταν απαντώντας στα έγγραφα που παρουσίασε ο ΥΠΕΞ, είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ότι “εμείς -σ.σ η ΝΔ δηλαδή- διαπραγματευόμασταν με τον Γκρουέφσκι, δεν είχαμε την τύχη να έχουμε απέναντί μας τον Ζάεφ”. Είναι αλήθεια ότι η συγκυρία ήταν πολύ πιο βολική και οι πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πολύ πιο έντονες αυτή τη φορά. Είναι όμως γεγονός ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν φιλοδοξία εξουσίας θα ΄θελαν να είναι αυτά που θα είχαν κλείσει το θέμα.

Γι΄ αυτό ακόμη κι αν η κυβέρνηση αλλάξει δεν νομίζουμε ότι θα ρισκάρει να ανοίξει ξανά το θέμα. Φωνάζουν πολύ για να “μιλήσουν” στο συναίσθημα των ψηφοφόρων.

Η μόνη περίπτωση να ανατραπεί το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι να υπάρξει καθολική απόρριψη από την κοινωνία. Αν υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο θα φανεί σύντομα…

Έπρεπε να κλείσει το θέμα; Πάρα πολλοί αναρωτιούνται γιατί εμείς είχαμε πρεμούρα να δοθεί λύση. Η απάντηση που δίνουν όσοι υποστήριξαν την ανάγκη λύσης, είναι ότι πρώτα απ΄ όλα κι εμείς επιθυμούμε ή πρέπει να επιδιώξουμε τέλος πάντων την ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων. Προτιμότερο να ΄χεις δίπλα σου ένα μικρό κράτος που μπορείς να ελέγξεις, παρά να πέρναγε αυτό το κομμάτι γης σε Αλβανία και Βουλγαρία. Το δεύτερο που λένε είναι ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως σ΄ όλα τα μεγάλα θέματα κάθε επόμενη λύση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Θεωρούν ότι η τωρινή συγκυρία ήταν η καλύτερη για να κλείσει το θέμα.

Το πόσο καλή ή κακή είναι η συμφωνία δεν μπορεί κανένας άλλος να το αποδείξει παρά μόνο ο χρόνος και η ζωή. Και τα δύο μπορούμε να τα διαχειριστούμε προς το συμφέρον μας και να κερδίσουμε εμείς. Το δύσκολο είναι να το καταλάβουν όσοι μας κυβερνούν κι όσοι φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν. Για όσους μας κυβέρνησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης τα συμπεράσματά μας -ο καθένας τα δικά του- τα ΄χουμε βγάλει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης