Δεν εξεπλάγην από την παραίτηση της αμερικανίδας πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι. Πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να φύγει πριν φτάσει η έκθεση του ειδικού ανακριτή. Με εξαίρεση τον υπουργό Αμύνης Τζιμ Μάτις, είναι το μόνο στέλεχος της κυβέρνησης που το κύρος του έχει ενισχυθεί (ή τουλάχιστον δεν έχει καταρρακωθεί) στη διάρκεια της υπηρεσίας του. Είναι η μόνη με πολιτικό μέλλον.

Η Χέιλι ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια των Ηνωμένων Εθνών, στενή σύμμαχος του Ισραήλ και, σε μια κυβέρνηση που της αρέσουν οι δικτάτορες, μια αξιόπιστη φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά καιρούς όμως προέβαινε σε δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο και τον αμερικανό πρόεδρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ότι οι γυναίκες που κατηγόρησαν τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση «έπρεπε να ακουστούν». Όταν ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Χέιλι μπερδεύτηκε όταν εξήγγειλε πρόωρα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε απλώς: «Με όλο τον σεβασμό, δεν συνηθίζω να μπερδεύομαι».

Η στιγμή που διάλεξε η Χέιλι για να παραιτηθεί εκπλήσσει – αν και δεν θα έπρεπε. Εδωσε στην κυβέρνηση άφθονο χρόνο, δηλώνοντας ότι δεν θα αποχωρήσει πριν από το τέλος του χρόνου. Ισως η ανακοίνωσή της να πυροδοτήθηκε από τη χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησης στην είδηση της εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ισως η Χέιλι να κουράστηκε με τη μισογυνική ρητορική στη διάρκεια των συζητήσεων για την εκλογή του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πρώην αμερικανίδα πρεσβευτής έχει τώρα διάφορες επιλογές.

Πρώτον, έχει πολύτιμη γνώση του ταμπεραμέντου του αμερικανού προέδρου και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Αν συμφωνεί με τις πηγές που αναφέρονται στο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ και με τον ανώνυμο συντάκτη του περίφημου σχολίου που δημοσιεύτηκε στους New York Times, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψή της στο Κονγκρέσο. Τον ερχόμενο Ιανουάριο, αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής, ο επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής θα θελήσει οπωσδήποτε να μιλήσει τόσο στην ίδια, όσο και σε άλλα στελέχη που αποχώρησαν από την κυβέρνηση.

Δεύτερον, ενδέχεται να περιμένει την κατάρρευση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος των διαφόρων ερευνών που διεξάγονται. Θα είναι τότε σε θέση να μαζέψει τα κομμάτια και να εμφανιστεί στο κόμμα της ως μια ενοποιητική προσωπικότητα.

Τρίτον, μπορεί να θελήσει να διεκδικήσει τη θέση του γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνα που κατέχει σήμερα ο Λίντσεϊ Γκράχαμ. Η στάση που κράτησε ο τελευταίος στην υπόθεση Κάβανο τον έκανε ήρωα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά περίγελο στον υπόλοιπο κόσμο. Αν λοιπόν τα σκάνδαλα του Τραμπ φτάσουν και σ’αυτόν, η πολιτική του καριέρα θα έχει τελειώσει.

Τέταρτον, αν ο Τραμπ διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος, και συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους δικαίου, των γυναικών και των γεγονότων, η Χέιλι μπορεί πάντα να ηγηθεί ενός κεντροδεξιού συνδυασμού, ιδιαίτερα αν οι Δημοκρατικοί επιλέξουν έναν υποψήφιο της άκρας Αριστεράς με περιορισμένη απήχηση.

Πηγή: Washington Post, της Jennifer Rubin (*) 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016