Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία ΠΑ
04/05/2018 | 06:27 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

“Γιατί η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 είναι σωστή”! Ο Ν.Πλέσσας της LM εξηγεί μέσω μιας ομιλίας

Η αναβάθμιση των F-16 είναι το θέμα των ημερών και είναι λογικό. Μπορεί η άποψη που επικρατεί να είναι αυτή που λέει πως η αναβάθμιση ήταν και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι άργησε πολύ, λόγω της αναποφασιστικότητας πολλών κυβερνήσεων. Κι αυτό ίσως να την κάνει λιγότερο αποτελεσματική και χρήσιμη για το μέλλον της ΠΑ.

Ο άνθρωπος που στην Ελλάδα -κι όχι μόνο- είναι η “φωνή” της Lockheed Martin, είναι ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μ. Ανατολής & Αφρικής της Lockheed Martin Aeronautics/International.

Παρά το γεγονός ότι είναι η “φωνή” της εταιρείας, μιλά σπάνια κι όταν το κάνει προτιμά τις ομιλίες σε συνέδρια ή σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Απ΄ αυτή την άποψη ήταν καλή η σύμπτωση της ομιλίας του στο Συνέδριο Defence and Security: State of the Art Technology που γίνεται χθες και σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο.

Το θέμα της ομιλίας του Ν.Πλέσσα : Αναβαθμίσεις, Διαλειτουργικότητα και Δικτυοκεντρικότητα Βασικοί Άξονες Ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας του 21ου Αιώνα.

Στην ομιλία του έδωσε τις δικές του απαντήσεις για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16.

Τι είπε:

“Η αναβάθμιση αεροπορικού υλικού είναι μία συνήθης αεροπορική δραστηριότητα εκσυγχρονισμού. Οφείλεται πρωτίστως στην ταχύτερη αύξηση των τεχνολογικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών συστημάτων σε σχέση με τις βελτιώσεις του δομικού μέρους της ατράκτου ή των αερο-κινητήρων.

Στην Ελλάδα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρόσφατα αποφάσισαν ομόφωνα την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών F-16.

Στο τελευταίο διάστημα υπήρχε πάντοτε το ερώτημα να αποκτήσουμε αναβαθμισμένα F-16 ή μήπως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε παραγγελία αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Το δίλημμα δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον. Τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της αναβάθμισης σε πρώτη φάση. Οι λόγοι πολλοί και σημαντικοί.

Χρειαζόμαστε μία δύναμη πυρός που μόνο τα F-16 θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν
Το σχετικό κόστος αναβάθμισης των μαχητικών F-16 έναντι της αγοράς F-35 ήτο απαγορευτικό για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 ή JSF.

Η επένδυση για την αναβάθμιση των F-16 θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως δεδομένου ότι τα F-16 θα πρέπει να είναι απολύτως διαλειτουργικά με τα F-35 όταν τα τελευταία αποκτηθούν, και όταν τα δύο αυτά οπλικά συστήματα θα λειτουργού μαζί.

Συστήματα όπως τα ραντάρ αυτόματης ηλεκτρονικής σάρωσης (ΑΕSΑ), το Link-16, ο επιχειρησιακός υπολογιστής ΜΜC και άλλα αποτελούν τον προπομπό αλλά και την προϋπόθεση για την διαλειτουργικότητα που χρειαζόμαστε τώρα αλλά και στο μέλλον.

Οι στόχοι της αναβάθμισης είναι πολλοί: τεχνολογικοί, οικονομικοί, βιομηχανικοί κλπ.
Μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Blocks:

Radar AESA
Link16
Ενσωμάτωση όλων των υφιστάμενων όπλων της ΠΑ
Νέοι Αισθητήρες
Νέα έξυπνα όπλα
Νέοι ρόλοι (Φωτό-αναγνώριση, αποστολές ναυτικών προσβολών κλπ.)

Η ΠΑ και η ΕΑΒ φυσικά είναι οι βασικοί αποδέκτες πολλών στόχων και ωφελειών όπως τούτο θα ήταν και το αναμενόμενο.

Οικονομίες κλίμακος λόγω κοινής διαμόρφωσης με ευνοϊκή επίπτωση στο κόστος υποστήριξης.
Βέλτιστη σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας
Ήδη ανεπτυγμένη και δοκιμασμένη διαμόρφωση σε παγκόσμιο επίπεδο
Άμεση Αξιοποίηση του οπλικού συστήματος
Αύξηση επιχειρησιακού χρόνου ζωής για 30 ακόμα χρόνια
Προστασία αρχικής επένδυσης της χώρα

Δίδει τον απαραίτητο χρόνο στη χώρα να σχεδιάσει την απόκτηση μαχητικών 5ηςης γενιάς στο εγγύς μέλλον
Διασφαλίζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για 8 – 10 χρόνια με έργο – Συμπαραγωγής F-16 και C-130J
Παρέχει Πρόσθετης Τεχνογνωσίας – Εκμετάλλευση Ανεπτυγμένων Υποδομών – Ανάπτυξη δυνατοτήτων και σε άλλες εγχώριες βιομηχανίες πλην ΕΑΒ

Στο αναβαθμισμένο F-16 της ΠΑ γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως το F-22 και F-35. Τέτοιες πρωτοποριακές τεχνολογίες είναι ενσωματωμένες στο ραντάρ ΑΕSA, το JHMCS, τον επιχειρησιακό υπολογιστή και λοιπά.

Στα αναβαθμισμένα F-16 όλα τα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να φέρουν τους ίδιους αισθητήρες και τα ίδια όπλα.  Δεδομένου ότι τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν την ίδια διαμόρφωση αυτήν δηλαδή του F-16V, και θα λειτουργούν με το ίδιο λειτουργικό πρόγραμμα του αεροσκάφους (OFP), οι ιπτάμενοι χειριστές των δεν θα έχουν πρόβλημα να πετούν με αεροσκάφος που είτε ανήκε στα Block 52+ η Block 52+ Advanced. Επίσης θα μπορούν να επικοινωνούν δίκτυο-κεντρικά με επίγειες ή εναέριες πλατφόρμες τόσο της Ελλάδος όσο και άλλων συμμαχικών αεροπορικών του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας το σύστημα Link-16 ή άλλα συστήματα που θα τους επιτρέπουν την διαλειτουργικότητα”.

Όλη η ομιλία του κ.Ντένη Πλέσσα ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης