Υποστηριξε το militaire
ΣΤΡΑΤΟΣ
27/01/2019 | 06:25 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί αποστρατεύθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής;

Γιατί αποστρατεύθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής;

Τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του ως Α/ΓΕΣ ο Αλκιβιάδης Στεφανής ζήτησε να προβληθεί σ΄ όλες τις μονάδες το βίντεο με την ομιλία του Πιτ Οικονομίδη, μέσω της οποίας έστελνε το μήνυμα ότι όλα μπορούν να γίνουν. Αρκεί να θέλουμε. Η κίνηση του τότε Α/ΓΕΣ σχολιάστηκε σχεδόν απ΄ όλους θετικά και πολλοί ανέμεναν ότι το μήνυμα της ομιλίας Οικονομίδη θα γινόταν πράξη κατά τη διάρκεια της θητείας Στεφανή.

Δυστυχώς οι προβλέψεις και οι ελπίδες δεν επαληθεύτηκαν. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Α.Στεφανή στο ΓΕΣ, σχεδόν τίποτα απ΄ όσα θα ΄πρεπε να γίνουν έμειναν λόγια και σχέδια. Η αναδιοργάνωση για την οποία επελέγη ο κ.Στεφανής έμεινε στάσιμη και το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε είναι η “αποκέντρωση” που έγινε στις διευθύνσεις Όπλων. Πολλοί χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση λανθασμένη.

Το ΓΕΣ επί Στεφανή εμφανίστηκε “εχθρικό” σε κάθε αλλαγή. Το σύστημα αλλαγής κατάταξης για παράδειγμα πολεμήθηκε αμείλικτα. Το θεωρούσαν αποτυχημένο πριν ακόμη ξεκινήσει και έφεραν πολλά εμπόδια για να καθυστερήσουν ή να δυσκολέψουν την εφαρμογή του.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση της αρνητικής διάθεσης του ΓΕΣ να δράσει είναι η αυτονόητη μεταφορά των πεζοναυτών από το Βόλο στην Αττική για να είναι κοντά στα αρματαγωγά. Χρειάστηκαν 12 μήνες για να μπουν όλες οι υπογραφές.

Την ίδια ώρα η λεγόμενη “εξωστρέφεια” του ΓΕΣ και του Αρχηγού του κλιμακωνόταν μέρα με τη μέρα και από κάποια στιγμή και μετά άρχισε να προβληματίζει η προβολή δραστηριοτήτων που έδιναν την εντύπωση ότι ο Στρατός μετατρέπεται σε ΜΚΟ… Μεγάλη έμφαση δόθηκε λόγω της επιθυμίας του Καμμένου, για να είμαστε δίκαιοι και στο θέμα της Εθνοφυλακής. Αυτό το τελευταίο πιθανόν να “μέτρησε” αρνητικά σε πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τη διαρκή αγωνία κάποιων από το ΓΕΣ, για το πότε ο Αρχηγός τους θα γίνει Α/ΓΕΕΘΑ… Ήταν πλέον το εβδομαδιαίο ανέκδοτο στο ΥΠΕΘΑ: “Πότε θα γίνουν κρίσεις αυτή την εβδομάδα”;

Και μετά ήρθε η υπόθεση της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας στον Έβρο…

Στη Βρετανία τα στελέχη αξιολογούνται και για το θέμα…τύχη. Ευτυχώς δεν έχουμε υιοθετήσει τέτοιου είδους κριτήρια για τις κρίσεις των δικών μας στελεχών. Συνέβησαν πολλά δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της θητείας Στεφανή. Τα περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε κάθε Αρχηγό και γι΄ αυτό δεν αξίζει να τα αναφέρουμε. Η περίπτωση της αιχμαλωσίας όμως ήταν κάτι που προκάλεσε τεράστια αίσθηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Η λογική έλεγε από τότε ότι οι πιθανότητες προώθησης του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν σχεδόν μηδενικές και ακόμη και η παραμονή του στη θέση του Α/ΓΕΣ ήταν αμφίβολη. Όσοι υποστηρίζαμε αυτή την άποψη δεχτήκαμε επιθέσεις από ένα “σύστημα” ΜΜΕ τα οποία για λόγους που εκείνα γνωρίζουν πίστευαν ότι ο κ.Στεφανής ήταν “καταδικασμένος να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ”. Κάποιες απ΄ αυτές τις επιθέσεις ξεπέρασαν τα όρια και ασχολούνται μ΄ αυτές εκείνοι που πρέπει να ασχοληθούν. Βεβαίως αν κρίνουμε από την επιλογή του Γ.Καμπά ως διαδόχου του κ.Στεφανή η περίπτωση της αιχμαλωσίας δεν φαίνεται να μέτρησε ιδιαίτερα στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο κ.Στεφανής αποστρατεύθηκε κυρίως γιατί ο νυν ΥΕΘΑ, ο Βαγγέλης Αποστολάκης έκρινε ότι δύο χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει ότι μπορεί να “τρέξει” την αναδιοργάνωση. Η άποψη της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω και γι΄ αυτό ήταν προτιμότερο να αντικατασταθεί.

Κανένας δεν “είναι καταδικασμένος να γίνει Αρχηγός”. Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι κάτι του ανήκει δικαιωματικά, χωρίς να κάνει όσα και ότι πρέπει για να το κατακτήσει. Οι ΕΔ δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση σ΄ αυτό τον κανόνα. Αντιθέτως. Έχουμε πολλές φορές γράψει -κι έχουμε παρεξηγηθεί από αρκετούς- ότι τα στελέχη πρέπει να κρίνονται με βάση το έργο τους κι όχι με βάση τις γνωριμίες ,τις φωτογραφίες και τα δελτία Τύπου. Οι υποψήφιοι Αρχηγοί θα πρέπει να παρουσιάζουν τους στόχους και το όραμά τους ώστε να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και η επόμενη κρίση τους να είναι πιο ασφαλής και δίκαιη πρωτίστως για τους ίδιους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης