“Ραντεβού στο Βερολίνο” το φθινόπωρο έχουν κλείσει Μητοστάκης και Ερντογάν! Τη συνάντηση έχει κλείσει η Μέρκελ και αποτελεί το αντάλλαγμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ερντογάν, προκειμένου “να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο, το υπόλοιπο καλοκαίρι”! Αυτά γράφει ο Economist και αναδημοσιεύει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Economist με τίτλο “Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφεύγουν την σύγκρουση προς το παρόν”, όλα έχουν κανονιστεί!

“Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις στη Μεσόγειο. Καλά επιχειρήματα μπορούν να προβληθούν και από τις δύο πλευρές”, δηλώνει η Μπρέντα Σάφερ, ειδική στα ενεργειακά του Ατλαντικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι τέτοιες διαφορές καταλήγουν να επιλύονται με την βία ή με συμφωνία.

“Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το Oruc Reis έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης , προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο, ένα επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο, για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό είναι σχεδόν εγγυημένο. Ωστόσο ,η προθυμία της Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι”, γράφει ο Economist!

Για όλα αυτά που γράφει ο πάντα καλά πληροφορημένος Economist, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής βγάλει τσιμουδιά στο εσωτερικό της χώρας, εκτός αν στις κατ΄ ιδίαν επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους ενημέρωσε κι εκείνοι συμφώνησαν να πάει η Ελλάδα σε διάλογο τις επόμενες εβδομάδες! Τι μπορεί να συζητηθεί σε μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αυτή τη περίοδο; Εντύπωση προκαλεί το γεγονός του “ανταλλάγματος” για τη συνάντηση που όπως γράφει ο Economist είναι “η ηρεμία στο Αιγαίο, το υπόλοιπο καλοκαίρι”! Δηλαδή αν δεν πάμε στο ραντεβού “θα αγριέψουν τα πράγματα”; Είναι δυνατόν να δέχεσαι να πας σε συζητήσεις με τέτοιους εκβιασμούς;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016