Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
17/04/2019 | 16:51
Militaire News

Γερμανικές Αποζημιώσεις: Δείτε τη συνεδρίαση της Βουλής

Γερμανικές Αποζημιώσεις: Δείτε τη συνεδρίαση της Βουλής

Η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση για την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας. Στην Ολομέλεια του Σώματος, συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρόταση απόφασης του ΚΚΕ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Σήμερα εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό, αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδης

Με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Μηταφίδης, δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.

«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις. Μελανή σελίδα η κυβέρνηση της χούντας, που στις 15 Νοεμβρίου 1967 καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν παραγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός, χωρίς λογικές ρεβανσισμού και συλλογικής ευθύνης, έδειξε τη μεγαλοψυχία του απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, βάζοντας την υπογραφή του στη Συνθήκη του Λονδίνου (1953) για τα εξωτερικά γερμανικά χρέη, η οποία έθετε σε μορατόριουμ τις απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις, μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ή την επίλυση του θέματος των δύο, τότε, Γερμανών», τόνισε επίσης ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από το βήμα της Ολομέλειας παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι – όπως τονίζεται – ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.

Είναι θέμα εθνικό κι η ΝΔ θα επιμείνει στην ικανοποίησή του, δήλωσε ο Κ. Τζαβάρας

Σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα, τόνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανήγαγε το θέμα, σε εθνικό ζήτημα.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Τουλάχιστον, αν είναι κάτι που προέκυψε με τον πιο μεγαλόστομο τρόπο από της ενέργειες και τις μελέτες της Επιτροπής είναι ότι η συκοφαντία που διατυπώθηκε και έχει ανακυκλωθεί περί του ότι δήθεν ο αείμνηστος εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα των αποζημιώσεων με 200 εκατ. που είχε πάρει για τα εγκλήματα του ναζισμού, αποδείχθηκε ότι είναι φενάκη και ψεύδος που διακινείτο μόνο και μόνο για να πλήττει την φιλελεύθερη παράταξη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζαβάρας.

Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο τρόπος που πρότεινε να διεκδικηθούν οι γερμανικές οφειλές είναι να προχωρήσουμε σε μια ερμηνευτικής δήλωσης στο Σύνταγμα και να λέμε ότι καταργείται η κυριαρχία της Γερμανικής Δημοκρατίας και ανέφερε πως «αυτά είναι ωραία παραμύθια αλλά όχι για σοβαρούς ανθρώπους».

«Εμείς θα επιμείνουμε στον αγώνα αυτόν με υπευθυνότητα και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που πρέπει και με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε κάθε φορά», είπε.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι η πολιτική και η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει έντονο και ζωτικό το στοιχείο της σύγκρουσης, αλλά τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για συγκρούσεις, όταν όλοι μαζί, ενώ συμφωνούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα, αφήνουμε τους εαυτούς μας να οδηγηθούν σε διαιρέσεις και διχασμούς «γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι με την επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων δεδομένων της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, στον αγώνα που κάνουν για την πολιτική τους αυτοσυντήρηση θα αποκτήσουν πόντους».

«Με αυτή τη στάση η ΝΔ διαφωνεί όταν πρόκειται για την μελέτη εθνικών ζητημάτων όπως είναι αυτό των γερμανικών οφειλών απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε και επισήμανε ότι δυστυχώς το κώλυμα της ετεροδικίας συμβαίνει να είναι το θεμέλιο της συγκρότησης των κρατών μετά το 1648 και πως μετά τη Βεστφαλία όλη η δομή και ύπαρξη «κράτος» στηρίχθηκε στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας.

Αν θέλουμε την ικανοποίηση των επιδιώξεών μας, τότε πρέπει να πάψουμε αντιμετωπίζουμε το θέμα ως θέμα για επικοινωνιακή αξιοποίηση αλλά σε άλλο επίπεδο διότι «πολιτική σημαίνει να λάβουμε πολιτική απόφαση», είπε και επισήμανε ότι υπάρχει πεδίο να ασχοληθούμε, να το μελετήσουμε και να αγωνιστούμε, πλην όμως να οργανώσουμε τα πράγματα μεθοδικά και συστηματικά σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλέστηκε τρεις διαπρεπείς επιστήμονες του Διεθνούς Δικαίου οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι για μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τα δίκαια αιτήματα δεν έχει άλλο δρόμο από να κάνει το αίτημα συμπαθές στη διεθνή κοινή γνώμη και μέσα από την πίεση που θα οργανωθεί τότε η Γερμανία, είναι βέβαιο θα υποχωρήσει και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα που θα καταστήσει το θέμα γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά «δυστυχώς δεν πρυτάνευσε αυτή η λογική στην Επιτροπή».

«Δυστυχώς η σημερινή Αριστερά επέλεξε να αγωνίζεται με σύμμαχο την κοινοτοπία, ότι το μόνο που ωφελεί είναι να νομίζει πως έλυσε τα προβλήματα και να προσφέρει στον εαυτό της την ικανοποίηση της πληρότητας όταν ακούει να αφηγούνται τα αφηγήματά της. Η Ελλάδα όμως, για να πάει μπροστά θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι – γιατί μάς ενώνουν οι κοινοί στόχοι, μάς ενώνουν οι κοινές διαπιστώσεις, θα πρέπει στις επόμενες κινήσεις να έχουμε έναν συντονισμένο βηματισμό», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Τέλος ο κ. Τζαβάρας διερωτήθηκε γιατί, ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση του πορίσματος, γίνεται τώρα, παραμονές τον εκλογών, αυτή η συζήτηση και, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Διότι έχετε την ενοχή και θέλετε να την ξεπλύνετε γιατί αύριο εκεί στα ακροατήριά σας θα σας λένε ότι μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα». «Ακόμη κι ο πρωθυπουργός, που είχε την ευχέρεια να χειριστεί το θέμα, προχώρησε σε ομολογία πίστεως» δηλαδή έλεγε απέναντι στην κ. Μέρκελ «ότι δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής ικανοποίησης αλλά ηθικής ικανοποίησης» κατέληξε.

«Η διεθνοποίηση του θέματος είναι η λύση» είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεοδώρου

«Η διεθνοποίηση του θέματος είναι η λύση. Η σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων θα είναι πλέον η πολιτική υπόμνηση στις επόμενες κυβερνήσεις, για να διεκδικήσουν σε νομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο τις επανορθώσεις αλλά την αποκατάσταση του συνόλου των οφειλών, με πρώτη εκείνη απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θ. Παπαθεωδόρου επισημαίνοντας πως είναι μεγάλη στιγμή για τη Βουλή των Ελλήνων να ξαναδιαβάζει την ιστορία αυτού του τόπου, να αναλαμβάνει το ιστορική ευθύνη απέναντι στις ηρωικές και μαρτυρικές διαδρομές του ελληνικού λαού και να αντιμετωπίζει με παρρησία το εθνικό χρέος.

«Αρκεί να το κάνει με ειλικρίνεια, ευθύτητα και επίγνωση ότι γίνεται και η ίδια κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου και οφείλει με τη στάση της να ανταποκριθεί στη διαχρονική ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, αλλά και στη θεσμική της υπόσταση, ως αντιπροσωπευτική έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του. Αρκεί η Βουλή να μπορεί να σταθεί πάνω από τη συγχρονία της πολιτικής ανάγκης και να συνειδητοποιήσει ότι κρίσιμα και μείζονα θέματα της ιστορικής αυτοσυνειδησίας πρέπει να παραμείνουν εκτός της κομματικής εκμετάλλευσης, και των εργαλείων χειραγώγησης και μετάλλαξης της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού» σημείωσε ο κ. Παπαθεωδόρου.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επισήμανε ότι είναι δείγμα της μυωπικής μικροκομματικής αντίληψης της κυβέρνησης ότι ενώ η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε από το καλοκαίρι του 2016 και παραδόθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Βουλής, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο μίας παρελκυστικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια για να έρθει προς συζήτηση η έκθεση στη Βουλή και μάλιστα λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές και απέδωσε ευθύνη στον πρόεδρο της Βουλής «που συναίνεσε σε μία τέτοια πολιτική χρήση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου παρατήρησε εξάλλου ότι αναλόγως με το εσωτερικό ή εξωτερικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας είχε διαφορετικές τοποθετήσεις για το θέμα και συγκεκριμένα είπε πως: «Απέναντι στην κα Μέρκελ οι αξιώσεις γίνονται “δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία”, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, έλεγε ακόμα μόλις στις αρχές του 2019, ενώ ήδη από το 2015 οι αξιώσεις γίνονταν “διαφορές που έρχονται από το παρελθόν”, όπως το θέμα κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ηθικό θέμα και όχι υλικό που αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό. Ταυτόχρονα, στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό Πρόεδρο Σταινμάιερ, οι αξιώσεις έγιναν διαφορές που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί, όπως είπε “διαφορές από το μακρινό παρελθόν, που πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό το πεδίο της επίλυσης τους με βάση το διεθνές δίκαιο”».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης