Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η επικεφαλής του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, η οποία προαλείφεται για τη διαδοχή της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύει στο φύλλο της που κυκλοφορεί η εφημερίδα Die Welt am Sonntag ότι δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει πρόωρα την αρχηγό της κυβέρνησης, πριν από το πέρας της θητείας της το 2021, δύο εβδομάδες πριν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη πολιτική πρόκληση, τις ευρωεκλογές.
«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση εξελέγησαν [για να κυβερνήσουν] καθ’ όλη την κοινοβουλευτική περίοδο και οι πολίτες σωστά αναμένουν να πάρουμε σοβαρά τη δέσμευση αυτή (…) Μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να εργαστώ για μια σκόπιμη αλλαγή [στην καγκελαρία] νωρίτερα», δηλώνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.
Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, ανέλαβε επικεφαλής της CDU τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος. Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραμείνει στον θώκο της ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2021. Όμως στα γερμανικά ΜΜΕ η σεναριολογία δίνει και παίρνει τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο η Μέρκελ να αποχωρήσει πρόωρα.
Για παράδειγμα, το φθινόπωρο, αν ο ήσσων εταίρος της στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το ποσοστό του οποίου δεν σταματά να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αποφασίσει να βροντήξει την πόρτα. Ή ακόμα νωρίτερα, μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη του μήνα, εάν η επίδοση των γερμανών συντηρητικών είναι κακή. Ή, πάλι το φθινόπωρο, αν η CDU καταγράψει κακό αποτέλεσμα σε κρατιδιακές εκλογές, δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς.
Παρότι η CDU αποπειράται στροφή στα δεξιά υπό την Κραμπ-Καρενμπάουερ, που επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Μέρκελ, ειδικά στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, η ΑΚΚ διαβεβαιώνει πως η σχέση τους παραμένει «πάντοτε πολύ καλή, όπως πριν».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες ίσως αναδιαθρωθεί μετά τις ευρωεκλογές. «Έχουμε έναν συνασπισμό ο οποίος δεν είναι ενωμένος (…) δεν συνεργάζεται πάντα εύκολα», εξήγησε. Οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι πολύ ορατές επί παραδείγματι σε θέματα όπως η στέγη στις μεγάλες πόλεις, ή τα μέτρα για την αποτροπή της αλλαγής του κλίματος.
Με βάση δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, οι συντηρητικοί πιστώνονται περί το 28% των προθέσεων ψήφου στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις 15% και οι Πράσινοι 19%.
Η 64χρονη Μέρκελ, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, δεν έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών ως τώρα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016