Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
04/10/2022 | 08:36
Militaire News

Γεωπολιτική περικύκλωση της Ελλάδας από την Τουρκία-Τι λένε Μάζης και Καλεντερίδης για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Γεωπολιτική περικύκλωση της Ελλάδας από την Τουρκία-Τι λένε Μάζης και Καλεντερίδης για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Παρά την επίκληση των συμμαχίων μας, παρά τις «χλιαρές» καταδικαστικές δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων που μας παρουσιάζονταν ως «εγγυήσεις ασφαλείας» η Άγκυρα προχωρά στην «ενεργοποίηση» του τουρκολυβικού μνημονίου και απειλεί πλέον με έρευνες και γεωτρήσεις ακόμη και 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Το εξήγησε ο Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος επεσήμανε και την ελληνική απραξία, όχι μόνο τώρα αλλά από την ανακοίνωση του τουρκολυβικού μνημονίου. Ο κ.Καλεντερίδης μίλησε για προσπάθεια γεωπολιτικής περικύκλωσης της Ελλάδας.
Η Τουρκία εξακολουθεί να «δημιουργεί γεγονότα» αδιαφορώντας για τη «διεθνή κοινότητα».

Η αντίδραση της ΕΕ
«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει.

Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης