Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει τη “γερμανική πρόταση” και να τινάξει στον αέρα στο παρά πέντε τη “γαλλική λύση” που προέβλεπε αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Η Γαλλία έκανε την ίδια συζήτηση και προχώρησε σε συμφωνία με την Κύπρο.

Χθες το απόγευμα δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και θα παραμείνουν στην Κύπρο για διάστημα 3 ημερών, πραγματοποιώντας μάλιστα πτήσεις πάνω από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Υπενθυμίζουμε ότι μεταστάθμευση γαλλικών μαχητικών προέβλεπε και η συμφωνία με την Ελλάδα που τελικά δεν προέκυψε.

Στην Κύπρο μεταφέρθηκε και προσωπικό με μεταγωγικό αεροσκάφος για να επιθεωρήσει τις εκεί εγκαταστάσεις, υπό το πρίσμα και της επιθυμίας της Γαλλίας για χρήση της από τα πολεμικά της αεροσκάφη. Η εξέλιξη σημειώνεται σε μια κρίσιμη για την περιοχή μας περίοδο και παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη η άφιξη των γαλλικών μαχητικών σήμερα στην Κύπρο, στέλνει τα δικά της μηνύματα για την βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε δήλωσε ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως υποδεικνύουν στον ΑΝΤ1 πηγές, η εξέλιξη αποτελεί το 1ο βήμα υλοποίησης της αμυντικής συμφωνίας που συνομολόγησαν οι ΥΠΑΜ Γαλλίας και Κύπρου στην συνάντησή τους στις 23 Ιουλίου, ενώ οι Χαράλαμπος Πετρίδης και Florance Parli θα συναντηθούν εκ νέου περί τα τέλη Αυγούστου στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στο Βερολίνο.  Στόχος των δύο χωρών με βάσει και τα συμφωνηθέντα, είναι η ενεργότερη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και η μονιμότερη παρουσία στο νησί γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.  Και έπεται και συνέχεια, καθώς όπως αναφέρουν στον ΑΝΤ1 αρμόδιες πηγές, θα ακολουθήσουν κοινές δράσεις και στρατιωτικές ασκήσεις και όχι μόνο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016