Γαλλία κορονοϊός: Μετακινούν τους μετανάστες από το Καλαί

Ξεκίνησε σήμερα η εκκένωση των καταυλισμών μεταναστατών στο Καλαί της βορείου Γαλλίας προς άλλα κέντρα υποδοχής, όπου θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 650 μετανάστες, σύμφωνα με τις αρχές και 1.000 σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ζούνε σε κακές συνθήκες στο Καλαί, περιμένοντας την ώρα που θα μπορέσουν να περάσουν τα Στενά της Μάγχης προς την Αγγλία. Στο σημείο βρίσκονταν ήδη δύο λεωφορεία, σύμφωνα με τις πηγές, και δύο εξ αυτών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ετέθησαν σε απόσταση από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οι μετανάστες αυτοί «αμέσως μετέβησαν στα διαμερίσματα όπου έχουν ορισθεί για την παρακολούθησή τους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, καθώς οι αρχές έχουν προβλέψει για καμιά εικοσαριά διαμερίσματα ειδικά για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που δρομολόγησαν οι αρχές «στόχο έχει να ληφθεί μέριμνα για έναν άστεγο πληθυσμό», του οποίου η παρουσία στις παρυφές του Καλαί δημιουργεί «σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία» και «διαταράσσει τη δημόσια γαλήνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Νομάρχη. Επίσης, προστίθεται, «ανταποκρίνεται στη πανεθνική λογική του περιορισμού των ανθρώπων».
Από σήμερα, «λεωφορεία θα μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς σε κέντρα φιλοξενίας», σε πολλά άλλα σημεία του νομού Πα-ντε-Καλαί, καθώς «έχει επιτευχθεί διαθεσιμότητα 400 θέσεων και συνεχίζονται οι έρευνες για να συμπληρωθεί ο αριθμός τους», τονίζει ο νομάρχης, προσδιορίζοντας πως οι μετακινήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.
Αυτές οι μετακινήσεις «θα γίνουν στη βάση της εθελοντικής προσφοράς, όμως θα μπορεί και να ληφθούν μέτρα εξαναγκασμού,όπου υπάρξει ανάγκη, σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις», προσθέτει.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016