Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
29/01/2021 | 13:05
Militaire News

Φρεγάτες στη “βιτρίνα” κοιτάνε στο ΥΕΘΑ! Τι είπε ο Ν.Παναγιωτόπουλος για θητεία και παρέλαση

Φρεγάτες στη

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» ,αναφέρθηκε στη συμφωνία για τα Rafale και στην υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage 2000 που όπως είπε είναι πλέον ομαλή. Ωστόσο στο θέμα της ενίσχυσης του Στόλου φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι πλέον δεν “είμαστε στο παρά 5 αλλά στο…και τέταρτο”.

Καλές οι συζητήσεις, οι απόψεις και τα σχέδια “επί χάρτου”, αλλά ο Στόλος χρειάζεται νέες μονάδες με συγκεκριμένες δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Μπορεί οι “σύμμαχοι” να θέλουν να πουλήσει ο καθένας τη “πραμάτεια” του, ρίχνοντας διάφορα δολώματα, αλλά δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε απεριόριστο χρήμα.

Ο ΥΕΘΑ είπε ότι “δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε” από τις προτάσεις που έρχονται…

Τι είπε για τις νέες φρεγάτες:

Για το Πολεμικό Ναυτικό, «η επόμενη μεγάλη απόφαση» είναι -σύμφωνα με τον υπουργό- η απόκτηση 4 φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ. «Αυτήν τη στιγμή, αξιολογούνται προτάσεις και έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Έχουμε στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις -κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις αναμένουμε σύντομα- από χώρες που θέλουν να αναλάβουν αυτό το πρόγραμμα. Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Όχι μόνο να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες αλλά να εξασφαλίσουμε ότι κάποιες από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα -επομένως θα δουλέψουν τα ελληνικά ναυπηγεία- και επίσης, έως ότου ναυπηγηθούν, ζητάμε κάποια έτοιμα πολεμικά πλοία προκειμένου να αποτελέσουν τη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”. Όλο αυτό το πακέτο θα τύχει μίας πολύ προσεκτικής αξιολόγησης από το Πολεμικό Ναυτικό, που θα μας υποδείξει την καλύτερη πρόταση για να προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Πρέπει να πάμε γρήγορα γιατί έχει χαθεί χρόνος. Πρέπει το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχυθεί με νέες κύριες μονάδες κρούσης. Το Πολεμικό Ναυτικό έδειξε την αξία του και τη μαχητική του ικανότητα το καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί με νέα πλοία», σημείωσε.

Αύξηση προσωπικού στον Στρατό Ξηράς

«Η προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτείνεται και στον Στρατό Ξηράς» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ανακοινώσαμε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερο ποσοστό επάνδρωσης σε μονάδες κυρίως της παραμεθορίου. Η κύρια παρέμβαση όσον αφορά στο προσωπικό που θα έχει και προστιθέμενη αξία στην πληρότητα του προσωπικού είναι οι προσλήψεις μονίμων».

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με την αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και αξιωματικών. Είναι εκείνα τα στελέχη που θα επανδρώσουν αύριο τα καινούργια συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε σε προσλήψεις επαγγελματικών οπλιτών, με σκοπό κυρίως να ενισχυθούν οι Ειδικές Δυνάμεις, το κατεξοχήν επαγγελματικό κομμάτι του ελληνικού στρατού. Και φυσικά να μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας στις Ειδικές Δυνάμεις», εξήγησε.

«Σε βάθος πενταετίας αναμένουμε 15.000 νέα στελέχη από εισακτέους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Από τον επόμενο μήνα θα προχωρήσουμε σε προκηρύξεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία»., συμπλήρωσε ο υπουργός για να επισμάνει: «Ακόμη και εάν έχεις τα καλύτερα αεροπλάνα και καράβια, πρέπει να στελεχώσεις με άξιο προσωπικό, ικανό να τα χειριστεί».

Στρατιωτική παρέλαση 25ης Μαρτίου

Για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Είναι μία χρονιά που προσφέρεται για έναν λαμπρό εορτασμό. Λογικό και επόμενο είναι το κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς να είναι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου».

«Η κυβέρνηση», συνέχισε, «θέλει να οργανώσει μία λαμπρή παρέλαση, όπως αρμόζει στην περίσταση, με ξένους ηγέτες προσκεκλημένους τουλάχιστον αυτούς που εκπροσωπούν τις χώρες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας, στην ευτυχή κατάληξη του αγώνα του 1821. Η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία και όχι μόνο. Έχουν προσκληθεί αυτοί οι ηγέτες και αναμένουμε τις απαντήσεις τους. Στη διοργάνωση αυτού του γεγονότος αναπόφευκτα εμπλέκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού η παρέλαση είναι στρατιωτική. Υπήρχαν διάφορες ιδέες στο τραπέζι αλλά όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι σχετικά ρευστή λόγω κορονοϊού. Προκρίθηκε, τελικά, αυτή η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα. Στόχος είναι να γίνει μία λαμπρή στρατιωτική παρέλαση όπως αρμόζει στην περίσταση».

Μιλώντας για την προσέλευση του κόσμου, διευκρίνισε ότι στόχος είναι να προσέλθει κοινό αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνθήκες. «Εμείς θα το θέλαμε. Ελπίζω να το επιτρέψουν οι συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «πρέπει να προσερχόμαστε με καλή διάθεση στις συνομιλίες. Αυτό δεν σημαίνει -σε καμία περίπτωση- ότι είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι πρώτες διαβουλεύσεις, εξάλλου, έχουν εντελώς διερευνητικό χαρακτήρα. Εμείς έχουμε πει ότι συζητάμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Δεν είμαστε αφελείς. Και πρέπει και η άλλη πλευρά να δείξει την καλή της διάθεση. Δεν είναι κακό να συζητάμε. Δεν είναι κακό να υπάρχει αυτό το κανάλι επαφής σε διάφορα επίπεδα».

Επίσης, σημείωσε ότι «η διπλωματική προσπάθεια συμβαδίζει και με την ενίσχυση της αποτροπής. Τα δύο αυτά πάνε μαζί. Θεωρώ ότι τον τελευταίο χρόνο η διπλωματική προσπάθεια έχει ενταθεί πολύ και όχι μόνο σε διμερές επίπεδο. Η ελληνική πλευρά επικοινώνησε τις εθνικές μας θέσεις σε συμμάχους και εταίρους σε Ευρώπη, ΝΑΤΟ αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

«Οι Ευρωπαίοι -και όχι μόνο αυτοί- έχουν πειστεί ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές. Αλλά έχει να κάνει με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που απειλείται ευθέως με ρητορική και πράξεις από την Τουρκία. Αυτό έχει γίνει κατανοητό όχι μόνο στην Ευρώπη και τους κόλπους του ΝΑΤΟ αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως αραβικά κράτη, Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα, επομένως, έχει κάνει δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι θα ήταν θετικός σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας: «Το θέμα δεν είναι να συναντηθούμε, αλλά να φτάσουμε καλή τη πίστη και με καλή διάθεση σε έναν κοινό τόπο αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης