Τι γίνεται με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα ενισχυθεί ο Στόλος μας; Λέμε υποτίθεται, γιατί άπαντες στο ΠΝ έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος, πλην ίσως από από την ηγεσία του ΓΕΝ που “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου” και ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πλην από τα ουσιώδη.

Ευτυχώς από τη γαλλική πλευρά υπάρχει “σφυγμός” και αισιοδοξία κι αυτό δίνει ελπίδες ότι σύντομα και ίσως με άλλη πιο δραστήρια ηγεσία στο ΓΕΝ που θα πιέσει όπως και όσο πρέπει την πολιτική ηγεσία, η υπόθεση της ενίσχυσης του Στόλου θα προχωρήσει άμεσα. Κάτι που θα ΄πρεπε να ΄χει συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όταν σιωπάς, δεν διεκδικείς, δεν απαιτείς και δεν “φωνάζεις” όμως καταλήγεις σε αδιέξοδο όπως αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα ο Στόλος.

Από που προέρχεται η “γαλλική αισιοδοξία”;

 

Ο Laurent Mourre, Αντιπρόεδρος πωλήσεων της Naval Group για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μίλησε στο Navalnews.com και εξήγησε ότι η Ελλάδα «ενδιαφέρεται πολύ» για την φρεγάτα Belharra.

Yπενθύμισε ότι, τον Ιανουάριο του 2009, η Ελλάδα ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών με τη Γαλλία για πιθανή προμήθεια 6 φρεγάτων πολλαπλών αποστολών. Η σύμβαση αυτή δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Πριν από μερικούς μήνες Ελλάδα και Γαλλία επανέλαβαν τις συνομιλίες, ως φυσική συνέχεια της αρχικής σύμβασης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, δήλωσε ο Mourre.

Σύμφωνα με το naval News αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια εταιρική σχέση με την οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών.

“Το σχέδιο αυτό μοιάζει με «γαλλικό FMS», κάτι που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στον τομέα του στρατού ξηράς , με το πρόγραμμα CAMO, όπου ο Βελγικός Στρατός εντάχθηκε σε πρόγραμμα γαλλικού στρατού για θωρακισμένα οχήματα.

Με βάση το σχέδιο που περιγράφει το navalnews και το στέλεχος της Naval Group ,το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δύο φρεγάτες, με δικαίωμα απόκτησης ακόμη μίας, με εξοπλισμό σχεδόν ίδιο μ΄ αυτές που θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Αυτό θα ήταν πιο οικονομικό για την Ελλάδα, γιατί θα απέφευγε το κόστος ανάπτυξης. Επίσης οι Γάλλοι μπορούν να παραδώσουν τη δεύτερη φρεγάτα που θα ναυπηγήσουν στο ΠΝ, ώστε να μπορέσει γρήγορα η Ελλάδα να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ του navalnews.com, “η πιθανή συμφωνία είναι μέρος της θέλησης της γαλλικής κυβέρνησης για αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα στον προηγούμενο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι έτοιμος να στείλει φρεγάτες για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα από τις τουρκικές κινήσεις”.

Όσον αφορά την πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο L.Mourre δήλωσε ότι αναμένει πως “και η νέα κυβέρνηση θα έχει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος για τις φρεγάτες αλλά και τον οπλισμό τους”.

 

Ένα σημαντικό ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση, για το οποίο όπως δήλωσε το στέλεχος της Naval Group, οι Γάλλοι αναζητούν και θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο L.Mourre επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του Ελληνικού ΠΝ για τις Belharra έχουν να κάνουν με τα σημαντικά οπλικά συστήματα που θα διαθέτει το πλοίο και είδικά με τους πυραύλους κρουζ της  MBDA.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016