Για τις συνθήκες που επικρατούν στον Άγιο Ανδρέα μετά από τις φωτιές που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο ΚΑΑΥ, γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες. Στρατιώτες κατήγγειλαν πιεστικές συνθήκες εργασίας συνδυαζόμενες από συμπεριφορές που δεν ενίσχυαν σε καμία περίπτωση το ηθικό των στρατιωτών οι οποίοι ήθελαν και θέλουν να βοηθήσουν.

Οι στρατιώτες προειδοποίησαν στην πρώτη τους καταγγελία ακόμη και για ενδεχόμενη αυτοκτονία. Το ΓΕΣ απάντησε με μία ανακοίνωση στην οποία δεν επιβεβαίωνε τις καταγγελίες των στρατιωτών, αλλά περιέργως ανέφερε πως έχει στείλει στον Άγιο Άνδρεα ψυχολόγο.

Οι στρατιώτες επανήλθαν μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων υποστηρίζοντας αυτή τη φορά πως έχει υπάρξει ήδη μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Άγιο Ανδρέα. Είναι φωτογραφίες που δείχνουν εξουθενωμένους στρατιώτες να κοιμούνται όπου βρουν, έστω για λίγο. Το πρώτο που ρωτήσαμε είναι αν πρόκειται για “λουφαδόρους”. Όλοι το ΄χουμε κάνει. Η απάντηση που λάβαμε είναι κατηγορηματικά όχι. Πρόκειται για στρατιώτες που έχουν δουλέψει ώρες, έχουν κάνει υπηρεσίες και έχουν δεχτεί να εκτελέσουν κάθε εντολή που πήραν. Μόνο που όπως φαίνεται η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στον Άγιο Ανδρέα δεν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει.

Τα πρόσωπα και σε κάποιες περιπτώσεις όλες οι φωτογραφίες είναι “καλυμμένες”, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΓΕΣ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το πρόβλημα στην ουσία του, αλλά με το ποιοι διαρρέουν πληροφορίες για όσα έχουν συμβεί στον Άγιο Ανδρέα απο την ημέρα της φωτιάς και μετά. Αναμένοντας κρίσεις στο ΓΕΣ, το μόνο που απασχολεί είναι να διατηρηθεί η εικόνα ότι “όλα είναι εξαιρετικά”! Όπως έχουμε ξαναγράψει όποιος κάνει τον κόπο να ρίξει μια ματιά στις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΣ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα διαπιστώσει ότι δεν είναι και τόσο εξαιρετική η κατάσταση.

Κι ένα ερώτημα: έχει γίνει απόπειρα αυτοκτονίας ή όχι; Μια απάντηση από το ΓΕΣ είναι νομίζουμε απαραίτητη.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016