“Μαύρα μαντάτα” για το F-35! Δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για το “πιο ακριβό οπλικό σύστημα στον κόσμο, το οποίο όπως αποδεικνύεται γίνεται όλο και ακριβότερο”! Το σημαντικό είναι ότι η ανάλυση του Bloomberg επισημαίνει κάτι που είχαμε θέσει ως ερώτημα: τι γίνεται με το κόστος χρήσης του αεροσκάφους και πόσο μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα;

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος έρευνας αυξήθηκε κατά 22 δις δολάρια, η εκτίμηση για την λειτουργία και υποστήριξη του στόλου των F-35 σε βάθος 60 ετών αυξήθηκε κατά σεχεδόν 73 δις δολάρια.

Το χειρότερο είναι ότι οι αυξήσεις δεν αποδίδονται στις καθυστερήσεις και στα προβλήματα του προγράμματος F-35, αλλά στις αναβαθμίσεις του αεροσκάφους που έχουν ήδη προγραμματιστεί! Γνωστό το “έργο” , έχει ξαναπαιχτεί.

Παρόλα αυτά η υπηρεσία του Πενταγώνου που ασχολείται με το πρόγραμμα F-35, υποστηρίζει ότι αυτό “παραμένει μέσα στα όρια κόστους και συνεχίζει να σημειώνει σταθερή πρόοδο”.

Ωστόσο, η εκτίμηση κόστους για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη λειτουργία του στόλου των F-35 από το 2011 έως το 2077 ήταν προβληματική ακόμη και πριν από την τελευταία προβολή κόστους του Πενταγώνου, η οποία ανήλθε σε 1.196 τρισεκατομμύρια δολάρια!!! H τελευταία εκτίμηση του γραφείου προγράμματος F-35 μειώθηκε κατά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Όλα αυτά βέβαια δεν μπορού να περάσουν απαρατήρητα από το Πεντάγωνο και τον υπουργό Άμυνας Π.Σάναχαν, ο οποίος σύμφωνα με όσα γράφει το Bloomberg πιέζει για μειώσεις κόστους. Ήδη πάντως το Πεντάγωνο έχει “κόψει” 17 αεροσκάφη από τις παραγγελίες του 2021.

Η Lockheed Martin από την πλευρά της εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι προσπαθεί να μειώσει το κόστος υποστήριξης και να βελτιώσεις τις διαθεσιμότητες. Ωστόσο από το Πεντάγωνο ακούγονται παράπονα για τις αργές της αντιδράσεις.

Αυτό το ΄χουμε καταλάβει κι εμείς εδώ στην Ελλάδα με τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει αν κι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη συμφωνία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016