Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Μίλερ, που αντικατέστησε τον Μ.Έσπερ, στην κυβέρνηση Τραμπ, ρωτήθηκε για το F-35 Joint Strike Fighter (JSF), το μαχητικό πέμπτης γενιάς, που θεωρείται το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και απάντησε αποκαλύπτοντας τη συνομιλία που είχε με στελέχη της αεροπορίας:

“Ρώτησα με τι πετάς και μου απάντησε: “με F-35. Είναι σαν ένα κομμάτι σκ…ο μου είπε γελώντας. Του ζήτησα να μου πει στα σοβαρά τι εννοεί και μου απάντησε ότι “έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας, αλλά αυτό το ξέρετε”!

Η αποκάλυψη αυτής της συνομιλίας από το CNN για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να κοστίσει 1 τρις δολάρια, από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας δε μπορεί παρά να προκαλεί πολλά ερωτήματα. Και στην Αθήνα. Προκαλεί όμως; Μάλλον όχι αν κρίνουμε από τη βεβαιότητα με την οποία πολιτικοί όλων των παρατάξεων, αλλά και στρατιωτικοί και επιχειρηματίες του χώρου της άμυνας, λένε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει και F-35. Ουδείς δεν μας έχει απαντήσει αν τελικά αυτό το αεροσκάφος -που παρά τη σφοδρή κριτική μπορεί τελικά να γίνει πολύ καλό- ταιριάζει με τα επιχειρησιακά σχέδια και τις ανάγκες της ελληνικής ΠΑ.

Δε συζητάμε με τα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί στις ΗΠΑ για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα των F-35. Στην Αθήνα όλοι κάνουν ότι δεν τα ακούν.

Είναι κι αυτό ένα δείγμα για το πως οι κυβερνήσεις εξοπλίζουν τη χώρα. Πρώτα ακούν το επιθυμούν οι πωλητές και μετά προσαρμόζουν τις ανάγκες μας στις επιθυμίες. Γι΄ αυτό και οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν δις διαρκώς και διαρκώς διαπιστώνουν ότι τα λεφτά τους δε πιάνουν τόπο.

Αύριο στο Militaire.gr θα αποκαλύψει τις “μαύρες τρύπες” με τα Rafale, όπου επιβεβαιώνεται ότι άλλο το γρήγορες κι αποτελεσματικές αγορές κι άλλο βιαστικές και πρόχειρες. Υπάρχει θέμα…

 

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016