Η τιμή του F-35 οδηγεί σε μειώσεις παραγγελιών. Η Ολλανδία αναθεωρεί διαρκώς προς τα κάτω τον αριθμό των F-35 που θα παραλάβει, αλλά οι πιέσεις που δέχεται φαίνεται ότι θα την αναγκάσουν να “σπάσει κουμπαράδες” για την αγορά των F-35.

Αρχικά, η Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία ήθελε να αποκτήσει 85 νέα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει τα  F-16. Αφού επέλεξε το  F-35A, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις φιλοδοξίες της προς τα κάτω, περιορίζοντας την  παραγγελία από 52 έως 68 αεροσκάφη το πολύ.

Ωστόσο, το  κόστος του F-35A αυξήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την ανάπτυξή του και  το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας αποφάσισε ότι τελικά μπορούσε να πληρώσει για 37 αεροσκάφη. Αλλά αυτός ο αριθμός κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες της αεροπορίας της.

Επιπλέον οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ περιπλέκουν την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2017, δεν ήταν βέβαιο ότι είχε αρκετά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τα τρία F-35A που περίμενε φέτος.

Για να λύσει αυτό το οικονομικό πρόβλημα αλλά και για να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε μια πιθανή πρόσθετη παραγγελία  F-35, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ank Bijleveld αποφάσισε να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού ύψους 4,7 δις ευρώ. ευρώ σχετικά με αυτό το πρόγραμμα αγοράς νέων μαχητικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  De Telegraaf, οι ολλανδικές αεροπορικές δυνάμεις θέλουν να έχουν 67 νέα  αεροσκάφη, 30 περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τον Dick Zandee, αμυντικό ειδικό στο ερευνητικό κέντρο Clingendael, θα υπάρξει “μεγάλη πίεση από το ΝΑΤΟ για να αγοραστούν περισσότερα από   37 F-35. Μια πιθανή λύση είναι να προχωρήσει η Ολλανδία σε μια  “ενδιάμεση λύση”, με την αγορά 52 F-35 και στη συνέχεια να αγοραστούν ακόμη 12.

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016