Του Παντελή Βούλικα

pantvoul@gmail.com

Κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες κομίζει ένα δώρο για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας το 2017 συμφώνησε στην αναβάθμιση μέρους του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F16 που διαθέτει η χώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ώρες συμφώνησε στην άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά μιας νέας μοίρας πανάκριβων stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F35.

Το κερασάκι που προσφέρουν οι Αμερικανοί και για τις δύο συμφωνίες λέγεται συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής κάποιων τμημάτων των αεροσκαφών, δηλαδή από την ΕΑΒ, τη μόνη αεροπορική βιομηχανία που διαθέτει η χώρα.

Με τον επιθετικά αναθεωρητικό εξ ανατολών γείτονα, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει άλλη επιλογή από τον διαρκή εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της και ειδικά της πολεμικής αεροπορίας, το όπλο που επί πολλά χρόνια έχει αναλάβει το δύσκολο έργο των αναχαιτίσεων των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο και που σε περίπτωση κρίσης είναι σε θέση να υπερασπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα ποσά που δαπανούνται για το σκοπό αυτό είναι δυσθεώρητα και πρέπει να πιάνουν τόπο τόσο στην άμυνα όσο και στη ανάπτυξη της χώρας. Το ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F35 και εκσυγχρονισμού των F16 που θα έδινε δουλειά σε ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheen Martinμε έδρα τις ΗΠΑ.

Τα χρόνια των μνημονίων αποδυνάμωσαν την Ελλάδα από κάθε άποψη, οικονομική, γεωπολιτική, αμυντική.

Ίσως ήρθε η ώρα η διπλωματία των εξοπλισμών να λειτουργήσει και ως μοχλός μεταφοράς τεχνολογίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016