Του Κων. Φράγκου

Αν η Ελευθερία είχε ένα νόημα, αυτό είναι να λες στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν ν’ ακούσουν.

George Orwell

Πρόκειται για μία παλιά ιστορία. Υπουργείο Άμυνας και Τύπος. Τμήμα των λεγομένων αμαρτωλών «διαπλεκόμενων», όπως τα είχε καταγγείλει ο αείμνηστος Κων. Μητσοτάκης.

Αν γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω, για να μιλάω συγκεκριμένα, είχαμε:

 • ΔΟΛ (Βήμα – Νέα, κ. Σ. Ψυχάρης).
 • Ελευθεροτυπία (Τεγόπουλος – Φυνταντίδης)
 • Καθημερινή ( κ. Αλαφούζος)
 • Έθνος  (κ. Μπόμπολας)

Εξαιρώ τη Κ., η οποία σύμφωνα με μη πλήρη στοιχεία που διαθέτω, θεωρώ ότι ήταν εκτός παιγνίου, τα άλλα τρία εκδοτικά συγκροτήματα επενέβαιναν εμφανώς ή αφανώς.

Τι μπορεί να προσφέρει, με το αζημίωτο βέβαια, μία εφημερίδα σε ένα διεφθαρμένο Υπουργείο σε όλα τα επίπεδα και με Υπουργούς βουτηγμένους στην ασυδοσία και την αρπαχτή, όπως αυτό της Άμυνας;

 • Συγκεκριμένη υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα.
 • Συγκεκριμένη επίθεση σε ένα άλλο, ώστε να αναδειχθεί το ανταγωνιστικό που υπεστήριζαν.
 • Τελεία σιωπή, χρυσή σιωπή, αμειβόμενη, βέβαια.

Να γίνεται όργιο σε μία προμήθεια και ο Τύπος να σιωπά.

Παράλληλα, το ΥΕΘΑ διατηρούσε λίστες (τα λεγόμενα pay – rolls) με δωροδοκούμενους, χοντρά, δημοσιογράφους, τα λεγόμενα «παπαγαλάκια», που χειροκροτούσαν ή σάλπιζαν, όπου δει, ενώ άλλοι διορίζονταν σε 3-4 θέσεις, ταυτόχρονα ,Δημοσίων Οργανισμών. Όμορφος κόσμος.

Για να μη θεωρηθεί ότι φλυαρώ, γίνομαι συγκεκριμένος σε τρεις περιπτώσεις:

 • Όταν γινόταν η μεγάλη μάχη μεταξύ F15 – F16 (Σημίτης) το ΒΗΜΑ ξιφούλκησε, ευθέως, υπέρ των F-15 δημοσιεύον ένα τεράστιο σε έκταση άρθρο – μελέτη υπέρ των F-15 ((Ιούλιος 1996).

Ως συγγραφέας δηλωνόταν Ειδικός Συνεργάτης, Πτέραρχος κατέχων κορυφαία θέση στο ΓΕΑ!! Υποτίθεται, νοείται, ότι έπρεπε αμέσως να διαταχθεί ΕΔΕ από το Υπουργείο, να εντοπισθεί και να τιμωρηθεί ο κ. κορυφαίος που όφειλε να εκθέτει τις θέσεις στο ΑΑΣ και όχι από τις στήλες εφημερίδας. Ο Πρωθυπουργός και ΥΕΘΑ περί άλλων ετύρβαζαν! Δεν τολμούσαν να σχολιάσουν κάτι.

 • Σε άλλη προμήθεια (Ελικόπτερα ΝΗ-90) ο εκδότης κ. Μπόμπολας έλαβε μέρος στην απόληψη ΑΩ με κατασκευαστική του εταιρεία.
 • Σε μία Τρίτη, σημαντικό έργο του ΠΝ (κατασκευή πολυτελούς δώματος ΓΕΝ) ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό στην σύζυγο – εργολάβο μεγιστάνα του τύπου. Έχω δεκάδες τέτοια…

Αυτός ο, μακρύς, πρόλογος, για να μπούμε στο κλίμα.

 • Τον ΔΟΛ διαδέχθηκε ο κ. Ε. Μαρινάκης που πρόσθεσε στον «στόλο» του τα Παραπολιτικά.. Πολλοί δημοσιογράφοι, όμως παρέμειναν εντός.
 • Το ΕΘΝΟΣ κυριαρχείται από τον κ. Σαββίδη.
 • Η Καθημερινή παραμένει αμετάβλητη.

Η νοοτροπία, όμως, φαίνεται πώς δεν εξέλειπε. Υπήρξε ένας μεγάλος χρόνος αδράνειας και ησυχίας από το 2005 και μετά, γιατί αφενός μεν οι Κυβερνήσεις (Καραμανλή – Γιωργάκη – Αντωνομπένηδων) εγκατέλειψαν πλήρως την συντήρηση των υλικών και δεύτερον ουδεμία νέα προμήθεια πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Σας δίδω μία και μόνο συνταρακτική λεπτομέρεια: Δύο, στη συνέχεια ΥΕΘΑ οι κ. Μεϊμαράκης και Βενιζέλος είχαν εγκαταλείψει εγκληματικά την άμυνα τόσο, που άφηναν τα πανάκριβα και υπερκοστολογημένα άρματα του κ. Παπαντωνίου (1,7 δις €) χωρίς πυρομαχικά επί 5 έτη! Αυτό βέβαια ουδόλως ενόχλησε τα ΜΜΕ. Οι δύο ανύπαρκτοι και αδιάφοροι Υπουργοί έμειναν ανέγγιχτοι και κυριαρχούν και σήμερα στην πολιτική σκηνή. Ουδείς ή μάλλον ελάχιστοι «εθνικόφρονες» δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το όργιο γης 8ετίας Σημίτη. Το ίδιο και πολιτικοί. Λήθη, ομερτά! Σήμερα τίνες εξ αυτών κήνσορες, επανέρχονται.

Το Σήμερα

Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου και του κ. Μαρινάκη από μηνών.

Τα δημοσιογραφικά όργανα του κ. Μ κτυπούν αγρίως τον κ. Καμμένο ενίοτε δικαίως και μερικές φορές αδίκως. Ο κ. ΠΚ δίνει αφορμές με τον τρόπο διοίκησης του Υπουργείου, την αμετροέπεια  και τα χλιδάτα ταξίδια του. Αν φρόντιζε τις διαθεσιμότητες των πολεμικών του μέσων όσες φορές ξόδευε το χρόνο του να επισκέπτεται διάφορες εκθέσεις, και να εκφωνεί λόγους τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην αποτροπή!

Ο κ. Μ ξοδεύει τα πυρομαχικά του για δευτερεύοντα θέματα και ποτέ δεν έλεγξε τον κ. Καμμένο, εφόσον ενδιαφερόταν για την άμυνα, για τον μη έλεγχο τεραστίων σκανδάλων όπως τα ΑΩ, των APACHE και NH-90 επί Αντωνομπένηδων, τον, μη, έλεγχο της ληστρικής σύμβασης αγοράς των ΝΗ-90 (περιορίζεται μόνο να κρατάει τα παραληφθέντα, ήδη, Ε/Π αναξιοποίητα) γιατί, ουδέν έπραξε για την ενίσχυση της αποτροπής, πέραν των λιτανειών και ευχελαίων μετά του κ. ΠτΔ.

 • Ξεφύτρωσε ο εκσυγχρονισμός των F-16 ο οποίος έπρεπε να έχει κλείσει, προ 4ετίας, που προκάλεσε μαζική επίθεση του κ. Μ ο οποίος επιδιώκει την ακύρωση της σύμβασης, την οποία χαρακτηρίζει ως ύποπτη. Είναι αγία η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ (USAF – L – M); Δεν γνωρίζω. Δεν έχω στοιχεία για να την απορρίψω. Αν γενικεύσω, που δεν επιτρέπεται να το κάνω, θα πω ότι καμία σύμβαση δεν είναι αγία εφόσον εμπλέκεται η κλεπτομανής συντεχνία των πολιτικών.

Επανέρχομαι στα F-16, η επίθεση άρχισε προ ημερών από τις σελίδες των ΝΕΩΝ και ιδιαίτερα δια της γραφίδας του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Γ. Παπαχρήστου. Την έχω ήδη σχολιάσει. Δεν πρόσθεσε τίποτα στα όσα ξέραμε.

Ακολούθησε το ΒΗΜΑ (01.06.18) δια της γραφίδας της κ. Δήμητρας Κρυστάλλη. Είναι καλή δημοσιογράφος αλλά άσχετη με εξοπλιστικά. Οπότε…

Είναι 100% επανάληψη των καταγγελιών του κ. Παπαχρήστου με την προσθήκη αιχμών κατά του επιχειρηματία κ. Χ. Χατζημηνά (ISI – THEON) για τον οποίο γράφει ότι «σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ θα εισπράξει την μερίδα του λέοντος των ωφελημάτων» (sic).

Επαναλαμβάνει ότι ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει υψηλό κόστος. Καταγγέλει ότι ο κ. ΧΧ είναι «κολλητός» φίλος του κ. ΠΚ που έχει φιλοξενηθεί σε διακοπές χλιδής στο Λονδίνο. Εκεί είναι το πρόβλημα; Ουδέν το εντυπωσιακό για τον κ. Υπουργό ο οποίος, όντως, έχει αδυναμία στη χλίδα. Αν ψάξω για «φιλοξενίες» πολιτικών, θα βρω πολλές αλλά εκεί είναι το πρόβλημα ή στην κριτική των ικανοτήτων και στην ανταπόκριση στο αξίωμά τους και το ήθος τους;

Είναι γνωστό ότι ο κύριος φορέας συνεργασίας με USAF- LOCKEED – MARTIN, από  ελληνικής πλευράς θα είναι η ΕΑΒ και σε δεύτερο πλάνο Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με κορυφαίες τις INTRACOM (Κόκκαλης, που τον αναφέρει η κ. Κρυστάλλη), THEON, ISI του κ. Χατζημηνά. Έπονται έτερες μικρότερες. Καμία κατανομή ή διανομή έχει γίνει ακόμη. Γιατί αυτός ο θόρυβος; Μα για άσκηση κάποιας επιρροής και μείωση του κύρους του κ. Καμμένου, ο οποίος, επαναλαμβάνω, θα μπορούσε να ελεγχθεί και αλλιώς για τα πεπραγμένα του.

Η διάθεση καθημερινής εκπομπής του Parapolitika tv στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, μανιώδη διώκτη του Καμμένου, αυξάνει τις υποψίες ότι εδώ η αντικαμμενική εκστρατεία του κ. ΕΜ για τα F-16 έχει περισσότερο, προσωπική και κομματική χροιά και ολίγον αφορά τυχόν παρατράγουδα στη σύμβαση.

Υπάρχουν Έλληνες, που πάντα μας ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός να γίνει ταχύτατα και με συμφέροντες οικονομικούς όρους, ανεξάρτητα αναδόχου εταιρείας. Αν από αναβολή σε αναβολή θάψουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Σήμερα έχει περάσει ένα ρεύμα φόβου στους αξιματικούς που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, αποφεύγουν να προχωρήσουνε σε υπογραφές γιατί φοβούνται ότι κάποιος ενεδρεύει να τους παγιδεύσει για  φαβοριτισμό ή διαφθορά.

Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να είναι αυστηρή, ασφαλώς, για να μην επανέλθουμε στη φαύλη εποχή 1996 – 2014, αλλά όχι με προσωπικά ή κομματικά κριτήρια. Αν τα εξοπλιστικά προγράμματα τορπιλίζονται χωρίς λόγο, σίγουρα, θα δούμε Τούρκικες φρεγάτες να αράζουν στον λιμένα της… Μουνιχίας. Τις υπεργολαβίες κάποιος θα τις πάρει με κάποιον κ. Κόκκαλη ή κ. Χατζημηνά. Αυτοί υπάρχουν. Αρκεί να γίνει δίκαιο παιχνίδι.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016