Στον Έβρο οι Τούρκοι απέσυραν τους μετανάστες ,αλλά οι στρατιωτικές ενισχύσεις που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν. Κι όπως περιγράφει η Έ ν ω σ η  Σ τ ρ α τ ι ω τ ι κ ώ ν  Π ε ρ ι φ ε ρ ε ι α κ ή ς   Ε ν ό τ η τ α ς   Ξ ά ν θ η ς, οι στρατιωτικοί τις όποιες ώρες έχουν για να ξεκουραστούν δεν τις περνούν σε τόσο ιδανικό περιβάλλον.

Γράφουν:

Μέλη – συνάδελφοί μας που βρίσκονται με φύλλο πορείας σε Μονάδα του Έβρου, στο πλαίσιο της συνδρομής τους στη φύλαξη των συνόρων της Χώρας μας και με αφορμή το σχετικό που ανέδειξε τα προβλήματα διαβίωσης και διαμονής που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μας, μας απέστειλαν τις συνημμένες φωτογραφίες, διαμαρτυρόμενοι για αντίστοιχες συνθήκες που βιώνουν στο 534 Μ/Κ ΤΠ.

Συγκεκριμένα:

α. Σε παλαιό και μη επαρκώς συντηρημένο θάλαμο λίγων τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται 12 στελέχη, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

β. Όμορα του αυτού θαλάμου, διαβιούν 25 στρατιώτες. Ο υπόψη θάλαμος, αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του πρώτου, καθώς ο μόνος τους διαχωρισμός είναι ένας μικρός προθάλαμος, χωρίς να παρεμβάλλεται πόρτα.

γ. Οι τέσσερεις τουαλέτες, εκ των οποίων η μία μη λειτουργική και οι υπόλοιπες σε κακή κατάσταση, εξυπηρετούν συνολικά 12 στελέχη και 58 στρατιώτες.

δ. Η υγρασία είναι εμφανής σε όλους τους χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

ε. Τα παράθυρα των θαλάμων, δε δύναται να ανοιχτούν προκειμένου να αεριστεί ο χώρος, καθώς είναι μεταξύ τους βιδωμένα!

στ. Τα χορηγούμενα μέσα ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες) κρίνονται ανεπαρκή.

Επιπλέον, σε άλλες Μονάδες του νομού Έβρου:

α. Στο 503 ΤΠ, στελέχη αναγκάζονται να μετακινούνται, ελλείψει λουτρών, εποχούμενοι (εξαιτίας της μεγάλης απόστασης) από τους χώρους που φιλοξενούνται σε έτερους χώρους, προκειμένου να λάβουν το λουτρό τους.

β. Στο 558 Μ/Κ ΤΠ, η θέρμανση, εξαιτίας του συχνού αερισμού των θαλάμων, κρίνεται ανεπαρκής, καθώς δεν αυξήθηκαν οι ώρες λειτουργίας της (καλοριφέρ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας καλούνται να υποστούν αυτές τις συνθήκες για περισσότερο από μία συνεχόμενη εβδομάδα, παρακαλούμε για τις κατά κρίση σας ενέργειες.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016