Σε κατάσταση που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων! Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, αυτή τη στιγμή “διαμένουν σε 34 δομές διαχείρισης ΕΔ, 59.225 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 31.738 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 02 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 39.309 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 225 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ”.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται παρά το γεγονός ότι υπήρχε η “ελπίδα” ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα μείωναν ή και θα εκμηδενίζαν τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το πρόβλημα μπορεί όχι να λυθεί αλλά τουλάχιστον να ελεγχθεί! Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση με τις κλειστές δομές, υποτίθεται ότι θα αρχίσει να υλοποιείται τον Ιούνιο. Ακόμη κι έτσι όμως έχουν εκφραστεί δημόσια πολύ μεγάλες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Η Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό.

Η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως όπλο ,αρνείται να συνεργαστεί και είναι βέβαιο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να “απελευθερώσει” μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες προς το Αιγαίο.

Αναζητείται σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που μπορεί να μην είναι πια στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων ,αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χειροτερεύει μέρα με τη μέρα….

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016