Η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτακη;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος προεδρος Ερντογάν μιλωντας στους δημοσιοραφους Μετά την προσευχή της Παρασκευής και πρόσθεσε : «Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποιες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τι έκαναν στο Καστελοριζο ως επιβολή ,δεν υπάρχει ανάγκη… Αλλά αν Έλληνας Πρόεδρος έρθει στο νησί και κάνει μια επίδειξη δύναμης, θα κάνουμε μια μεγαλύτερη»απείλησε ο Ερντογάν. .

Αναμασωντας την καραμέλα του διαλόγου ο Ερντογάν ειπε οτι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και η Τουρκια απέσυρε το Oruç Reis στο λιμάνι για συντήρηση, «ωστε η Ελλάδα να καλωσορίσει αυτήν την ευκαιρία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την έρευνά μας. Όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές, το Oruç Reis θα επιστρέψει στα καθήκοντά του»

Ο Ερντογάν ειπε οτι πολλοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί Εχουν μεσολαβήσει. Είχαμε επαφές με τον Καγκελάριο Μέρκελ, τον Σαρλ ΜισέλΠρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ και της Ιταλιας, Κόντε. Θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτακη ; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποιες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τι έκαναν στο Καστελοριζο ως επιβολή, δεν υπάρχει ανάγκη».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016