Γράφει ο

Νίκος Καρπής

Αντιπλοίαρχος ε.α.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους συναδέλφους στο Λιμενικό Σώμα για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σ’ αυτούς για την «γενναιότητα και την αυτοθυσία» που επέδειξαν, όπως ανάφερε.

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος,  στα εναέρια και πλωτά μέσα,   καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη διάσωση των μεταναστών και προσφύγων, την  προστασία των θαλασσίων συνόρων,  του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενάντια στο λαθρεμπόριο, τη διακίνηση των ναρκωτικών με λειψά μέσα.  Οι ελλείψεις  που αντιμετωπίζει ο στόλος του Λιμενικού Σώματος σε μέσα και υποδομές δυσκολεύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των λιμενικών με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και η ζωή τους σε κίνδυνο. Χρειάζεται άμεση ανανέωση και εξοπλισμός των θαλασσίων και εναερίων μέσων του Σώματος, ώστε να είναι  ικανά για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων τους.  Η τούρκικη αστική τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της στο φόντο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η παρουσία του ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, από την Τουρκία.

Τα λόγια του πρωθυπουργού δεν απάλυναν, όπως είναι φυσικό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών και το υπόλοιπο προσωπικό που υπηρετεί  στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινή τους ζωή. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με το υψηλό κόστος διαβίωσης (πανάκριβο ενοίκιο, έξοδα μετακίνησης  κ.λ.π.) και από την άλλη τις συνεχείς περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα.

Επίσης  ο πρωθυπουργός συναντήθηκε  με το πλήρωμα του πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης «090 Γαύδος» το οποίο εμβολίστηκε κοντά στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημιά στην πρυμναία αριστερή πλευρά του και τους συνεχάρη για τη γενναιότητα τους.  Αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα το πλήρωμα του πλοίου να μην παίρνει το επίδομα παραμεθορίου, έστω και αν περιπολούν στα σύνορα, επειδή η βάση του σκάφους είναι ο Πειραιάς.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για άλλη μια φορά  συγκάλυψε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη περιοχή που δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για το λαό. Αντίθετα αποτελούν παράγοντα όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αποδεικνύεται από την ζωή, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας σε γενικότερους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Οι συνάδελφοι του Λιμενικού να μην δίνουν σημασία στις πρωθυπουργικές κολακείες και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους  να μην εφησυχάζουν με τα λεγόμενα ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ». Το προχτεσινό περιστατικό έδειξε ότι ούτε ο FRONTEX, ούτε η ΕΕ, ή το ΝΑΤΟ σταματούν την τουρκική επιθετικότητα. Η φύλαξη των συνόρων της χώρας είναι αποκλειστικά ελληνική αποστολή. Άλλωστε ΕΕ και ΝΑΤΟ με τους στόλους τους που αλωνίζουν στο Αιγαίο, άλλους σκοπούς εξυπηρετούν, ενώ «νίπτουν τα χείρας» όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σκοπός των ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση του ελέγχου της περιοχής, ώστε σε στεριά και θάλασσα να αλωνίζουν οι δικές τους πολυεθνικές των πετρελαίων και όχι εκείνες άλλων ιμπεριαλιστών – ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016