Υποστηριξε το militaire
ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
17/04/2023 | 06:19 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Επίσκεψη Δένδια: Η «ΕΥΠ» στην Ιμβρο – Απούσα η ελληνική πρεσβεία

Επίσκεψη Δένδια: Η «ΕΥΠ» στην Ιμβρο - Απούσα η ελληνική πρεσβεία

Σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στον Ελληνισμό της Ιμβρου, όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 11 χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι θα τον συνοδεύει ο διπλωματικός εκπρόσωπος της χώρας μας στην Τουρκία. Αντίθετα, ο Ελληνας πρέσβης ήταν … άφαντος, ενώ, όλως παραδόξως, παρών στην επίσκεψη ήταν ο υποδιοικητής της ΕΥΠ.

Πέραν του γεγονότος ότι η απουσία του Ελληνα πρέσβη σηματοδοτεί την υποβάθμισή του στα μάτια της Αγκυρας, η εμφάνιση του πρόσφατα τοποθετηθέντος στη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ στην Ιμβρο, δείχνει ότι έχει γίνει κουρελόχαρτο το διπλωματικό πρωτόκολλο, καθώς και ότι άπαντες οι σχεδιασμοί της εξωτερικής πολιτικής γίνονται εκ του προχείρου, με αποκλειστικό γνώμονα την «ΙΧ διπλωματία».

Μετεκλογικά, «να βρούμε ό,τι μας ενώνει»

Ως γνωστόν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε στις 14-4-2023, την Ιμβρο, όπου, όπως είπε: «Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Επιτάφιο που θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος». Προηγουμένως, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν ότι ο Πατριάρχης «μεταβαίνει στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, κατά την εορτή του Πάσχα μία φορά κάθε 10 έτη».

Ευρισκόμενος στην Ιμβρο, ο Ν.Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ίμβρο, 11 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εδώ». Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι, αμέσως μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, θα μας δώσει ο Θεός την ευκαιρία να μπορέσουμε από την αρχή να δούμε ό,τι μας χωρίζει και να αναδείξουμε αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό, αυτό που μπορεί να μας ενώσει».

Προεκλογική «διπλωματία των σεισμών»

Η επίσκεψη Δένδια έγινε μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως υπουργού. Διπλωματικοί κύκλοι δικαιολογούν την καθυστέρηση με το επιχείρημα της κακής ατμόσφαιρας στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Οπως και να’ χει, τώρα, προεκλογικά, εν μέσω της «διπλωματίας των σεισμών», η επίσκεψη έγινε.

Από κει και πέρα, όμως, αρχίζουν τα ευτράπελα. Αφού η επίσκεψη, όπως άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών την διαφήμισε ως ιστορική, γιατί ήταν απών ο Ελληνας πρέσβης στην Τουρκία; Στο υπουργείο Εξωτερικών οργιάζουν οι φήμες περί συστηματικού παραγκωνισμού του και παντελή έλλειψη ενημέρωσης του διπλωματικού κέντρου μας στην Αγκυρα από την ηγεσία του υπουργείου.

Απών ο πρέσβης

Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι η διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην γείτονα υποβαθμίζεται μπροστά στα μάτια της Τουρκίας. Πως, άραγε, θα αντιμετωπίζουν οι τουρκικές Αρχές έναν Ελληνα πρέσβη, για τον οποίο πλανάται η βάσιμη υποψία ότι η ηγεσία του δικού του ΥΠΕΞ τον έχει στη … γωνία;

Από την άλλη, μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούσε επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παράδειγμα, σε μειονοτικές περιοχές και δεν θα είχε μαζί του τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα; Για να μην μιλήσει κανείς για τον Ερντογάν, ο οποίος θα κουβαλούσε μαζί του όλη την τουρκική πρεσβεία.

Να σημειωθεί πως, βάσει των κανόνων του ΥΠΕΞ, ο Ελληνας πρέσβης είναι υποχρεωμένος να παρίσταται δίπλα στον προϊστάμενο υπουργό του, ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική επίσκεψη όπως στην Ιμβρο. Αραγε, δεν εκλήθη από την ηγεσία του υπουργείου να παραβρεθεί; ‘Η εκλήθη και αρνηθηκε για διάφορους λόγους; Κάτι αδιανόητο, πάντως.

Ενας «αρχιπράκτωρ» στην Ιμβρο

Αντί του πρέσβη, τον Ν.Δένδια συνόδευε στην Ιμβρο η Ελληνίδα πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου. Παρών ήταν επίσης ο σύζυγος της προξένου, πρόσφατα τοποθετηθείς ως υποδιοικητής της ΕΥΠ, και μέχρι προ διμήνου πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Ραπτάκης.

Ο τελευταίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με το Φανάρι. Επανειλημμένως, μάλιστα, ο ομογενειακός Τύπος ανέφερε ότι επισκεπτόταν την Κωνσταντινούπολη, ενώ ήταν πρέσβης στο Λονδίνο, και παρίστατο σε εκδηλώσεις του Πατριαρχείου.

Είναι απορίας άξιον. Αντιλαμβάνονται, άραγε, στις ηγεσίες του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ (με διοικητή τον επίσης πρώην διπλωμάτη, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη) ότι ο Ι.Ραπτάκης δεν έχει πλέον διπλωματικές αρμοδιότητες, αλλά έχει την ιδιότητα του Νο2 της ελληνικής μυστικής Υπηρεσίας; ‘Η τους διακρίνει η «αβάσταχτη ελαφρότητα» της «ΙΧ διπλωματίας» και της εκ του προχείρου διαχείρισης σοβαρών κρατικων υποθέσεων;

Και εάν μεν ο Ι.Ραπτάκης πήγε στην Τουρκία για να συναντήσει τον υποδιοικητή της ΜΙΤ ή τον επικεφαλής της, Χακάν Φιντάν, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να έγινε, έχει καλώς. Αν πήγε, όμως, σαν να έκανε κάποιο «ιδιωτικό» ταξίδι στην Τουρκία, όπως έπραττε στο παρελθόν, καλό είναι συνειδητοποιήσει σε ποια καρέκλα κάθεται πλέον και ότι οι αρμοδιότητές του ουδεμία σχέση με αυτές του διπλωμάτη έχουν. Ακόμα κι’ αν θεωρείται «άνθρωπος του Δένδια».

Την επόμενη φορά, πάντως, που η Τουρκία θα ζητήσει ως -επιβαλλόμενο από το διπλωματικό πρωτόκολλο- ανταλλαγμα στην παρουσία του υποδιοικητή της ΕΥΠ στην Ιμβρο, να συνοδεύει στην Ελλάδα, στις μειονοτικές περιοχές, τον Τσαβούσογλου, ο υποδιοικητής ή ο διοικητής της ΜΙΤ, μην κάνει σε κανέναν εντύπωση και αρχίσουν οι -δήθεν- διαμαρτυρίες!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης