Ο πρωθυπουργός όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης του στα ελληνοτουρκικά. Σε μια ομιλία σε υψηλούς τόνους στην οποία “έβαλε απέναντι” όχι μόνο τον κ.Τσίπρα, αλλά και τη κα. Γεννηματά , ο πρωθυπουργός απάντησε σ’  όσα τις τελευταίες ημέρες ακούμε και από το βήμα ακούσαμε για τις “νέες κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενος προς τον κ.Τσίπρα είπε ότι “το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Το ασκήσαμε στο Ιόνιο”. Και συνέχισε μ΄ ένα ερώτημα: “Γνωρίζετε φαντάζομαι, γιατί δεν γίνεται από το 1995 που υπάρχει το Casus belli”, είπε . Αλλά δεν απάντησε για να μάθουμε τελικά κι εμείς οι πολίτες το γιατί.

Κατά τ΄ άλλα ο κ.Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τους υπουργούς του για το ποια είναι η “κόκκινη γραμμή” μας. Είναι τα 6 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του.

 

Μητσοτάκης για 6 και 12 ναυτικά μίλια from Militaire.gr on Vimeo.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα από τη  Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στα Rafale αλλά και σε 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου όπως είπε. Περιμένει την εισήγηση του ΥΠΕΘΑ είπε. Απ΄ όσα γνωρίζαμε η εισήγηση είχε γίνει πολλά χρόνια τώρα και ήταν αυτή για την προμήθεια Fremm αρχικά και Belharra στη συνέχεια.

Αναφέρθηκε και στις αλλαγές στη θητεία χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη αύξηση. Και σ’ αυτό το θέμα αναμένει την εισήγηση του ΥΠΕΘΑ. Πιθανότερο σενάριο οι 9 μήνες στα σύνορα και οι 12 στα μετόπισθεν με δυνατότητα επιλογής όσων υπηρετούν τη θητεία τους. Μίλησε για την ανάγκη να προσφέρεται κατά τη διάρκεια της θητείας η δυνατότητα στους νέους να αποκτούν κάποιες δεξιότητες. Προφανώς εννοεί δεξιότητες μαχητή πρώτα απ΄ όλα .

Τέλος επανέλαβε την ανακοίνωση για την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις ΕΔ.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016