ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΕΜΠΕ: Πως έγινε η θρυλική επιχείρηση των Ισραηλινών

1976 σαν σήμερα. Η επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος  στο Έντεμπε της Ουγκάντας! Χρειάστηκαν μόλις δυο  ημέρες προετοιμασίας για να γίνει η πιο θρυλική αποστολή διάσωσης ομήρων! Ανάμεσα στους 100 κομάντος ο αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιονατά Νετανιάχου,ο μετέπειτα υφυπουργός Άμυνας Μ.Βιλνάϊ και ο μετέπειτα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ! Στο Ισραήλ όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν συζητήσεις για το αν και που έχουν υπηρετήσει οι πολιτικοί τους.

Πως και γιατί έγινε η επιχείρηση;

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 1976,όταν έξι αεροπειρατές του Ριζοσπαστικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης έκαναν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος με  246 επιβάτες.Ανάμεσά τους  και 10 Έλληνες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν  το αεροσκάφος πετούσε πάνω απο τη Κόρινθο. Αιτήματα των αεροπειρατών; Η  απελευθέρωση 53 κρατουμένων συντρόφων τους. Οδηγούν το αεροσκάφος στο Έντεμπε της Ουγκάντα.

Τη 1η Ιουλίου απελευθερώνουν 47 γυναίκες και παιδιά κι αρχίζουν διαπραγματεύσεις. Η ΜΟΣΑΝΤ αναλαμβάνει δράση και ετοιμάζει επιχείρηση.

Στις 3 Ιουλίου C-130 της ισραηλινής ΠΑ κάνει δοκιμαστικές πτήσεις μέχρι την Ουγκάντα!

Τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουλίου η θρυλική επιχείρηση «ΕΝΤΕΜΠΕ»,αρχίζει.

Τέσσερα C-130,μεταφέρουν μία μαύρη Mercedes,όμοια μ΄ αυτή του δικτάτορα προέδρου της Ουγκάντα Idi Amin και 100 κομμάντος. Προσγειώνονται νύχτα στο αεροδρόμιο. Οι καταπέλτες των μεταγωγικών ανοίγουν και από το ένα C-130,βγαίνει η μαύρη λιμουζίνα. Οι αεροπειρατές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον πρόεδρο της Ουγκάντα. Οι 100 ισραηλινοί κομμάντος αποβιβάζονται αστραπιαία και κατευθύνονται σε χώρο του αεροδρομίου όπου κρατούνται οι όμηροι . Φωνάζουν στα εβραϊκά και στα αγγλικά στους ομήρους να καλυφθούν και η μάχη αρχίζει.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016