Τρεις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις είχε με ομολόγους του ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης στο περιθώριο της άτυπης συνόδους υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Και οι τρεις έχουν ενδιαφέρον για το ελληνικό οπλοστάσιο”.

Η συνάντηση με τη Γαλλλίδα υπουργό Άμυνας είχε να κάνει με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών Belhara ή άλλων εναλλακτικών λύσεων που θα μπορούσε ίσως να εξασφαλίσει το Παρίσι για το ελληνικό ΠΝ. Ο Αποστολάκης από την εποχή που ήταν Α/ΓΕΝ, μετά Α/ΓΕΕΘΑ και τώρα ΥΕΘΑ, “καιγόταν” και εξακολουθεί να “καίγεται” για την ενίσχυση του Στόλου με τουλάχιστον δύο νέα πλοία. Οι γαλλικές φρεγάτες Belhara είναι ότι πιο σύγχρονο ναυπηγείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ωστόσο η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναγράψει συνδέει πλέον άμεσα την επιλογή της επόμενης φρεγάτας με την τύχη των ναυπηγείων. Θέλει όποιος θα πάρει το πρόγραμμα φρεγατών να αναλάβει και την τύχη των ναυπηγείων. Οι Γάλλοι σ΄ αυτό το θέμα δεν έχουν απαντήσει για τις προθέσεις τους.

Οι άλλες δύο συναντήσεις Αποστολάκη ήταν με τους ομολόγους του από Ρουμανία και Κροατία. Και οι δύο χώρες θέλουν να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τις αεροπορίες τους και γι΄ αυτό η περίπτωση να αγοράσουν άμεσα ή αργότερα αριθμό παλαιών αεροσκαφών F-16 block 30 από την ελληνική ΠΑ ,είναι πάντα πιθανή.

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, συζητήθηκαν:
·                Ο ρόλος των γυναικών στην Ασφάλεια και στην Άμυνα.
·                Εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας: PESCO  (Permanent  Structured  Cooperation), CARD (Coordinated Annual Review on Defence),EDF/EDIDP (European Defence Fund/EuropeanDefence Industrial Development Program), EPF (European Peace Facility)
·                Καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας κατά τις παρεμβάσεις του στους επιμέρους θεματικές ενότητες της συνόδου σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
·                Το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το ΥΠΕΘΑ, τόσο σε θεσμικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο, με εφαρμογή της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και συνεχή ποιοτική διεύρυνση των καθηκόντων που ανατίθενται στο γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

·                Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το μέσο επίτευξης της Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy) της Ένωσης και συμβάλλουν στην αξιοπιστία αυτής ως διεθνούς δρώντος στον τομέα της ασφάλειας. Η συλλογική και σταθερή συνεργασία των μελών-κρατών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·                Προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η συναντίληψη των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας.
·                Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων.
·                Μείζων πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας Gabriel-Beniamin Les, της Γαλλίας Florence Parly, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Peter Mihatov.
Ειδικότερα, κατά τις διμερείς συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αυτών καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.
Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδος από το 2006.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016