Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε χθες Σάββατο την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο διαφιλονικούμενο συνοριακό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά), τονίζοντας ότι «εναντιώνεται αποφασιστικά» σε τέτοιου είδους ενέργειες από μέρους της ινδικής πολιτικής ηγεσίας.

 

Η επίσκεψη του Μόντι εντασσόταν σε μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων καθώς το ινδουιστικό, εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα εντείνει την εκστρατεία του ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ινδία τον Μάιο. «Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το λεγόμενο “Αρουνάτσαλ Πραντές” και εναντιώνεται αποφασιστικά στην επίσκεψη του ινδού ηγέτη στο ανατολικό τμήμα των σινοϊνδικών συνόρων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ. Παρ’ όλες τις πρόσφατες προσπάθειες να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, η διένεξη για τμήματα της ορεινής μεθορίου της Ινδίας με την Κίνα — η διαφορά οδήγησε τα δύο ασιατικά κράτη να εμπλακούν σε πόλεμο το 1962 — και ειδικά τα εδάφη που το Πεκίνο θεωρεί πως αποτελούν μέρος του νότιου Θιβέτ, παραμένει λεπτό ζήτημα. Η κινεζική διπλωματία «προτρέπει την ινδική πλευρά» να επιδιώξει την βελτίωση «των διμερών σχέσεων συνολικά», να «σεβαστεί τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Κίνας» και να «απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που επιτείνουν τις διενέξεις και περιπλέκουν το συνοριακό ζήτημα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ. Ανταπαντώντας, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Αρουνάτσαλ Πραντές αποτελεί «αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο τμήμα της Ινδίας». «Οι ηγέτες της Ινδίας επισκέπτονται το Αρουνάτσαλ Πραντές από καιρό σε καιρό, όπως ακριβώς και άλλες περιοχές της Ινδίας. Αυτή η πάγια θέση έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στην κινεζική πλευρά», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Νέο Δελχί. Ινδία και Κίνα αποπειράθηκαν τα τελευταία χρόνια να ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους, έπειτα από τη δίμηνη ένταση στα σύνορά τους, δυτικά του Μπουτάν, στα Ιμαλάια, το 2017, η οποία παραλίγο να οδηγήσει τα δύο κράτη — που διαθέτουν πυρηνικά όπλα — σε ένοπλη σύρραξη. Ο Μόντι και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν αρκετές φορές πέρυσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο πλευρών να συνάψουν συμφωνία για το εμπόριο. Αλλά η πρόοδος για πολλούς ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους ινδικών εμπορικών επιμελητηρίων έρχεται αργά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016