“Την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αντιπροσωπείας του ΓΕΕΘΑ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ήδη υλοποιούμενου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) των δύο χωρών”,αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “σε ότι αφορά στις διαδικασίες πλήρους ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν θέματα ενσωμάτωσης των Ενόπλων Δυνάμεών της στις δομές της Συμμαχίας, ζητήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στελεχών σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα (Στρατιωτικές Σχολές, Σχολεία Εφαρμογής), καθώς και παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε διάφορα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης – ΠΚΕΕΥΕ,Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ, Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας – IAMD CoE).

Επίσης, συζητήθηκε η διατήρηση και περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεωνμε την πραγματοποίηση κοινών δράσεων σε εγκαταστάσεις και των δύο χωρών.

Τέλος αναλύθηκαν λεπτομέρειες για τη συνεργασία επί θεμάτων Κυβερνοχώρου, Στρατιωτικής Ιατρικής και Διοικητικής Μέριμνας.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ταξίαρχος Νικόλαος Τριανταφύλλου είχε σύντομες συναντήσεις με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Υποστράτηγο Azim Nuredin και με την Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κας Radmila Sekerinska, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών ειδικά σε ότι αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, της Εναέριας Αστυνόμευσης του FIR των Σκοπίων και των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ”.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016