Υποστηριξε το militaire
Άποψη
24/04/2021 | 06:10 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Η πράσινη ανάπτυξη και ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα “κόλπος του Μεξικού”

Γράφει ο Σπύρος Λίτινας 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω , LLM στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο 

”Με αφορμή όσα είπε  ο κύριος Δένδιας από την Σ.Αραβία*  και για τα οποία δόθηκαν εξηγήσεις από το ΥΠΕΞ θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις  ,προβληματισμούς αλλά και ερωτήματα   για την πράσινη ανάπτυξη ώστε οι επαΐοντες να δώσουν απαντήσεις και να μάθουμε ποια ακριβώς  είναι η εθνική ενεργειακή  στρατηγική  και το εθνικό όραμα με βάση τον διακηρυχθέντα ευρωπαϊκό και διεθνή στόχο για πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050.   

1. Προς ώρας υπάρχει  θέμα ή όχι  με το γεγονός ότι η πράσινη ενέργεια δεν έχει σταθερή ενεργειακή απόδοση αλλά επιπρόσθετα υπάρχει και  πρόβλημα με την αποθήκευση αυτής  και την εν συνεχεία διανομή της στο δίκτυο με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλύεται  στον καταναλωτή ;

2. Η συμφωνία για πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050 κατά την ταπεινή μου άποψη  θα αναθεωρηθεί γιατί πολύ απλά δεν βγαίνουν οι στόχοι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε θα αναθεωρήσει για το μέλλον έναν τεθέντα  στόχο . Η Γερμανία είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο  για αυτό και παίζει τα  ρέστα της με τον  Νορντ Στριμ 2 . Εμείς πόσο σώφρονες είμαστε όταν λέμε ότι θα απολιγνιτοποιήσουμε την ΔΕΗ μέχρι το 2030 και παράλληλα θα χρειαστεί να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία; Η Γερμανία θα απολιγνιτοποιηθεί πλήρως ;

3.  Με το φυσικό αέριο αναγκαστικά θα πορευτούμε  σχεδόν όλο τον 21ο  αιώνα . Έτσι στη Μ.Ανατολή  συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επενδύσεις και σε υδρογονάνθρακες αλλά και σε   υδρογόνο . 

4. Η Τέσλα του Έλον Μασκ έχει αρχίσει τις έρευνες για κατασκευή μπαταριών που θα αποθηκεύουν ενέργεια κατ’ αρχήν σε σπίτια .

Οπότε για να αντιληφθούμε  το πρόβλημα θεωρητικά και πρακτικά ,  θα έπρεπε και στην Ελλάδα μέχρι το 2050 όλα τα σπίτια να έχουν προμηθευτεί και ενσωματώσει τέτοιες μπαταρίες  με βάση τα προς ώρας δεδομένα , αν υποθέσουμε και δεχτούμε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακά αυτόνομη από άνθρακα  μέχρι τότε .

Για ένα εργοστάσιο η κατασκευή ανάλογων μπαταριών και η ανάγκη σε ορυκτές πρώτες ύλες για την κατασκευή τους  θα ήταν τεράστια .  Οι μεγάλες δυνάμεις θα τις εξασφάλιζαν ίσως αν επαρκούσαν . Οι μικρές χώρες τι θα έκαναν ; ΚΑΙ με τι κόστος ;

Τα εργοστάσια την ημέρα εφόσον υπάρχει επάρκεια ηλικιακής και αιολικής ενέργειας  θα κάλυπταν τις ανάγκες τους . Το βράδυ που θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να  φορτίσουν  τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και δε θα έχει ήλιο θα πρέπει απαραίτητα  να υπάρχει επάρκεια σε αιολική ενέργεια . 

 5. Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα θα δώσει   την αφορμή για την επισημοποίηση της χαλάρωσης  του στόχου  που έχει τεθεί για την πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι  το 2050 . Αυτό κατά την άποψη μου θα γίνει γιατί εάν προστεθεί και η υπερδύναμη στο μίγμα θα  σημάνει  μεγαλύτερη ζήτηση σε ορυκτές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή δομών πράσινης ανάπτυξης  και κατά συνέπεια αύξηση των διεθνών ανταγωνισμών και εντάσεων ( βλ Κίνα )  , αφού θα χρειαστεί και περισσότερος χώρος , εν προκειμένω θαλάσσιος, για να αναπτυχθούν οι δομές αυτές . Επομένως, για να καλυφθεί η παραγωγή και κατανάλωση  , χωρίς φυσικό αέριο,  η εξίσωση δεν θα  βγαίνει και πάλι .

6. Άντε και επιτυγχάνεται ο στόχος του 2050 για πλήρη απανθρακοποίηση . Η Ελλάδα μέχρι τότε  ή θα πρέπει να έχει γίνει ενεργειακά αυτόνομη ή να συνεχίσει να  εισάγει ενέργεια από το εξωτερικό . Στη δεύτερη περίπτωση τι ποσά θα έχει δαπανήσει για την εισαγωγή ενέργειας και αυτή θα είναι μόνο πράσινη ενέργεια ή και φυσικό αέριο ; Για την εξόρυξη ελληνικών υδρογονανθράκων είναι περιττό να πούμε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δε θα επιβαρυνθεί ούτε ένα λεπτό του  ευρώ βάση της διεθνούς πρακτικής αλλά και αυτής που έχει ήδη συμφωνηθεί με Total – Mobil για την Ελλάδα.

    Για να επιτευχθεί το πρώτο ,δηλαδή ,να γίνει η Ελλάδα  ενεργειακά  αυτόνομη (χωρίς άνθρακα)  θα πρέπει να βρει θαλάσσιους χώρους   -δεδομένου  του πόσες περιοχές νατούρα ή εθνικοί δρυμοί και καλλιεργήσιμες εκτάσεις  υπάρχουν στην ηπειρωτική  χώρα, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν  μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων –  να στήσει αιολικά πάρκα  ,πλωτά ή εδραζόμενα σε σταθερές βάσεις, και κατ επέκταση να φτιάξει ίσως και  τεχνητά νησιά όπου θα εδράζονται ακόμα και   ηλιακά πάνελ.(μπορεί να φτιάξει βέβαια τεχνητά νησιά και για τουριστικούς λόγους ) .

     Ο χώροι    αυτοί  σε μια τουριστική χώρα  θα είναι μέσα στα 6 ν.μ; Η νήσος Χρυσή για να αντιληφθούμε  την απόσταση είναι μόλις 8 ν.μ από την Ιεράπετρα . Ας υπολογίσουμε τώρα  πόσο απέχουν τα νησιά μας μεταξύ τους και ότι συνήθως  είναι απολύτως ορατά το ένα από το άλλο . Ας υπολογίσουμε ακόμα ότι  όλοι θα χρειαστούν θαλάσσιους χώρους και καταλαβαίνουμε   τι γίνεται και πόση αξία αποκτάει γεωπολιτικά  η ΑΟΖ  . Ας συνυπολογίσουμε ακόμα  ότι οι χώροι αυτοί δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ναυσιπλοΐα , θα πρέπει να είναι αποδεκτοί από τα γειτονικά κράτη  και θα πρέπει να μην είναι υπερβολικά μακριά από τις ακτές για λόγους κόστους συντήρησης , χρόνου  αποκατάστασης βλαβών ,  περιφρούρησης   κλπ.

7.Οπότε το μεγάλο ερώτημα που ανεγείρεται σε όσους συμπολίτες μας  δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να γίνεται σαν τον κόλπο του Μεξικού είναι, αν, υπάρχει όχι απλώς ευρωπαϊκό, αλλά, εθνικό σχέδιο δράσης για την κατοχύρωση της ελληνικής ΑΟΖ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας υπέρ της  ενεργειακής και πράσινης ανάπτυξης ,  του τουρισμού και της αλιείας , μέσα και  από ανεμογεννήτριες που φαντάζομαι ότι δεν  θα απλωθούν μέσα στα 6 ν.μ , απ ‘ όπου θα είναι απολύτως ορατές και θα χαλάνε το τουριστικό υπερθέαμα . Η σημασία ,βέβαια, της προβολής ναυτικής ισχύος και ενίσχυσης του Π.Ν είναι πασιφανής όπως και η ανάγκη πλήρους  αποδορυφοροποίησης  από την  φιλοτουρκική και αντιευρωπαϊκή  γερμανική ατζέντα . Οι Γερμανοί και οι Τούρκοι κάνουν πάντως τα κουμάντα τους λαμβάνοντας όλα αυτά υπ  ‘ όψιν . Εμείς , μάλλον, έχουμε γοητευτεί  με  το γερμανικό αφήγημα  …

 

   *  https://www.cnn.gr/politiki/story/263174/piges-ypex-parermineytikan-oi-diloseis-dendia-gia-ta-energeiaka  ” 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης